A szinkronúszóké a terep

November 13-án, vasárnap és november 18-20. között is a szinkronúszóké lesz az ÉRD Aréna uszodája, hiszen előbb a IV. Aquatic Kupának, majd utóbb a Magyar Kupának lesz a házigazdája.

Hasonló tartalmaink:

„Negyedik alkalommal rendezzük már meg ezt a szinkronúszó versenyt, amit mindig igyekszünk olyan időpontra tenni, hogy az őszi évad felkészülési versenye lehessen. Tekintettel arra, hogy egy hétre rá a Magyar Köztársaság Kupa kerül megrendezésre, ezért ez egy nagyon jó apropó volt arra, hogy egy jó versenyt szervezzünk.” – fogalmazott Erdős Eszter, az Aquatic Szinkronúszó Sportegyesület vezetője a vasárnapi versennyel kapcsolatban, melyben célként tűzték ki, hogy a viadal által mindenki fel tudja mérni, hol is tart a felkészülésben. „A következő egy hét már csak a finomításra lesz elegendő.” – kapcsolta össze a két versenyt Erdős Eszter, aki elmondta továbbá, hogy idén először a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) kategóriájának megfelelő versenyt szerveznek, amely azt jelenti, hogy a délutáni időszakot a hivatalos nemzetközi lebonyolítás alapján rendezik meg.

A IV. Aquatic Kupára 390 szinkronúszó nevezett tizennyolc egyesületből és összesen tizennégy versenyszámban méretik meg magukat.

A kezdőknél egyéniben és párosban indulhatnak a 2004-es vagy annál fiatalabb, a FINA által szervezett versenyeken még nem indult szinkronúszók, míg a 2002-esek egyéniben vehetnek részt. A haladóknál némileg bonyolultabb a kép, itt négy kategóriára (korosztályra) osztották a kötelező versenyszámot, a nyolc, a tíz, a tizenkét és tizennégy évesek külön versenyeznek. A mini kűrversenyben 2001-es vagy fiatalabb párosok és csapatok (öt fő) szállnak vízbe, csakúgy a kombóban, de itt már hat-tíz szinkronúszó versenyezhet. A mini kűrversenyben egy sportoló legfeljebb két számban indulhat, a csapatok minimális átlagéletkora 8 év. A vegyes kombinációs kűrversenyben nincs korosztályos megkötés, de a csapattagok átlagéletkora az eredményszámítás kiinduló pontja, ez viszont maximalizálva van 16 évben és az egységet legalább két FINA korosztályból kell összeállítani.

A tematikus kűrversenyen párosok indulnak, akiknek átlagéletkora 12 év. Ebben a számban a téma adott, idén a Hajók a vízen (tengerészek, kalózok, horgászok, stb.) tematikára épülő koreográfiát adnak elő. A FINA kűrversenyben páros és kombinációs kűrök lesznek gyermek, utánpótlás és junior FINA korosztálynak. „Erre a versenyre inkább azok az egyesületek és versenyzők jönnek el, akikben a jövő reménysége van.” – fogalmazott Erdős Eszter.

Az Aquatic Szinkronúszó Egyesület több, mint hatvan versenyzővel áll rajthoz. „Erre nagyon büszke vagyok, hogy a kezdő kislányaink, akik szeptemberben kezdtek el itt Érden dolgozni, mindannyian annyira jól elsajátították az alapokat, hogy most mind elindulnak.” – jegyezte meg az egyesület vezetője, kiegészítve azzal, hogy a FINA kategóriában utánpótlás kombinációs kűrben is érdekeltek lesznek, de összességében nagyjából 15-16 egységet neveztek a hazai versenyre.

A IV. Aquatic Kupa vasárnap reggel 9-kor kezdődik a kezdő gyerekek versenyével, illetve a kötelező számokkal, ezt követően a kezdő kűrös versenyzők szállnak vízbe, majd 15 órától a FINA kategóriában versenyeznek a legjobbak.

Egyébként az ÉRD Arénában folyamatosan várja az érdeklődő, versenyezni kívánó és úszni tudó sportolókat az Aquatic Szinkronúszó SE hétfőn, szerdán és pénteken délután 15.30-tól.

Címkék