Végül nyolc ország és háromszáz versenyző érkezett

Az előzetes tervek szerint hét ország több, mint százötven versenyzője indult (volna) el az ÉRD Arénában rendezett szinkronúszó XXIII. Magyar Kupán, de végül nyolc ország háromszáz versenyzője ugrott vízbe.

Hasonló tartalmaink:

A huszonharmadik szinkronúszó Magyar Kupán a házigazdákon kívül Csehország, Fehéroroszország, Finnország, Málta, Nagy-Britannia, Lengyelország, Törökország és az Egyesült Államok versenyzői érkeztek az ÉRD Aréna uszodájába.

Az eddigiekhez képest némileg megváltozott a kupa lebonyolítása, hiszen idén először hat korosztály sportolói mérték össze tudásukat (8, 10, 12, 15 évesek és fiatalabbak, juniorok és felnőttek).

A pénteki nyitónapon a kötelezők mellett a felnőtt technikai programokat rendezték, míg szombaton az egyéni és a kombinációs kűr versenyszámban voltak érdekeltek a versenyzők. A vasárnapi napra maradtak a párosok és csapatok küzdelmei.

A Magyar Szinkronúszó Szövetség beszámolójából kiderül, hogy rendhagyó módon idén két versenyző kapta meg a Szakmai Szakfelügyelő Bizottságtól az év felfedezettje díjat, ezt a BVSC-s Takács Angéla és a H2O SE versenyzője, Teravágimov Virág vehették át, míg az év szinkronúszója címet Lukovszky Sarolta kapta meg, aki a Római Szinkronúszó SE tagja.

A vizessportokat tömörítő nemzetközi szervezet, a FINA kategóriái és számítása szerint ezúttal külön díjazták a korosztályok legeredményesebb együtteseit. Itt a 12 éveseknél a H2O SE, a 15 éveseknél a BHSZE, a junioroknál az SK Neptun, a felnőtteknél a City of Leeds nyert. Az összesített pontversenyben pedig a H2O Synchro SE diadalmaskodott, így ők kapták meg az Szinkronúszó Magyar Kupa vándorserlegét.

A kötelezőknél az U8-as korosztály legjobb hazai versenyzője a Győri Vízisport Egyesülettől Pintér Regina lett, de őt egy török és három cseh versenyző is megelőzte. Az U10-eseknél a BHSZE-s Szalkay Zsófia második helyen végzett, és ebben a számban is török versenyző diadalmaskodott. Az U12-es csoportban magyar sikerrel zárult a verseny, miután a már említett Teravágimov Virág végzett az élen, de a dobogó harmadik fokára a Medúza 21 SE versenyzője, Kozma Emília is felfért.

Az U15-ös korosztályban Gács Boglárka (BHSZE), a junioroknál a cseh Vendula Mazánková nyert, megelőzve a második helyen végző Fodor Adélt (H2O SE).

A felnőtt technikai programokban a londoni olimpiát is megjáró Czékus Eszter győzött, megelőzve csapattársát, Fodor Adélt, de nem csak egyéniben diadalmaskodott Czékus, hiszen Czegle Fannival párosban is az élre állt, míg a technikai csapatversenyt a BVSC Vándor Csilla, Juhász Emese, László Zsófia, Blaskó Lili, Prokaj Orsolya összeállítású csapata nyerte meg.

Az egyéni kombinációs kűrben Pintér Regina ismét legjobb magyar lett, de itt már csak egy török ellenfél volt jobb nála, ahogy Szalkay Zsófia is másodszor lett ezüstérmes az U10-eseknél, míg ebben a korosztályban a csapatversenyt – egyedüli indulóként – a fehérorosz Dinamo Minszk csapata nyerte.

Teravágimov Virág pedig okkal lett az év felfedezettje, hiszen a kombinációs kűrben győzött, megelőzve lengyel ellenfelét és Kozma Emíliát. Teravágimov viszont itt nem állt le, hiszen csapatával, a H2O SE-vel a csapat kombinációs kűrben is győzedelmeskedett a Medúza 21-et, a Dinamo Minszket, a BHSZE-t és az FTC-t megelőzve.

Az U15-ösöknél Apáthy Anna (BHSZE) második lett a poznani ellenfele mögött, míg Szabó Anna Viktória (H2O SE) lett a bronzérmes. A csapat kombinációs kűrt itt is a BVSC nyerte, a második a BHSZE, a harmadik pedig a KDSE lett.

Fodor Adél korábban szerzett egy első és egy második helye mellé még egy elsőséget szerzett a juniorok kombinációs számában, sőt, csapatban bronzérmesként zárt, hiszen a BVSC és a cseh SK Neptun is megelőzte őket. Ha még nem lett volna elég, akkor Fodor Adél még a felnőtteknél is elindult, de itt ismét nem tudta legyőzni Czékus Esztert, így második lett. A csapatversenyt itt is a BVSC nyerte.

A Dinamo Minszk ismét verseny nélkül lett első, miután az U8-as párosban egyedüliként indult el és „óriási meglepetésre” megnyerte a versenyszámot.

Az U10-esek párosversenyén a török Marmara USC végzett az élen a fehéroroszokat és a Római Szinkronúszó SE-t felülmúlva.

A H2O SE és Teravágimov Virág viszont újabb elsőségnek örülhetett, hiszen ők nyerték az U12-es kategóriát a Medúza 21 és az OS Poznan előtt.

Az U15-ben a BHSZE két korábbi érmese, Gács Boglárka és Apáthy Anna győztek, a H2O és egy máltai csapat fért még az első háromba.

A junioroknál és a felnőtteknél is a duettben a H2O SE lett a második a török Marmara mögött.

A legérdekesebb versenyszámban a SYNUS SC állította ki az egyetlen vegyespáros egységet, ahol Homonnay Csilla és Goschy Miklós verseny nélkül nyertek.

A Dinamo Minszk harmadik elsőségét is megszerezte versenyzés nélkül, hiszen ők nyerték az U10-esek csapatversenyét, de azért megmutatták, hogy ellenfél ellen is tudnak nyerni, hiszen az U12-es korosztályban a H2O-t és a Medúza 21-et előzték meg.

Az U15-ös csapatversenyen csak magyarok álltak dobogóra, a H2O lett az első, a BVSC a második, a BHSZE a harmadik.

A junioroknál a cseh Neptun megelőzte egyetlen riválisát, a BVSC-t, míg a felnőtteknél itt is a zuglóiak győztek az ASA Malta és a City of Leeds előtt.

Címkék