Aktualitások itthon, Európában és a nagyvilágban

kesz

Aradszki András, Lanczendorfer Erzsébet, Mráz Ágoston és Makláry Ákos

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) országjáró fóruma a múlt szerdán városunkban állomásozott. A Szepes Gyula Művelődési Központban megtartott rendezvény vendége Mráz Ágoston politológus, a Nézőpont Intézet Igazgatója volt.

Hasonló tartalmaink:

Ahogy a fórum előtt megtartott sajtótájékoztatón megtudtuk, az elmúlt húsz esztendő alatt a KÉSZ országosan közel két és félszáz rendezvényt tartott a közéletről. Lanczendorfer Erzsébet, tiszteletbeli elnök eddig már hét kerekasztal beszélgetést vezetett le városunkban. Ezúttal Mráz Ágoston politológust, a Nézőpont Intézet igazgatóját kérte fel, hogy elemezze az itthon és a világban zajló eseményeket, azok okait, várható következményeit. A téma az Európai Unió helyzete, Magyarország gazdasági növekedése és az Amerikai Egyesült Államok elnökválasztása utáni világpolitika lehetséges változása volt. A KÉSZ elnöke elsőként az itthoni feladatokról, az oktatás- és egészségügy gondjairól, valamint az elért gazdasági eredményekről, a hitelfelminősítésről, a bérek jelentős emelkedésének hatásairól is kérdezte a politikai elemzőt.

Mráz Ágoston hangsúlyozta: valóban vannak komoly pozitív fejlemények a magyar gazdaságban, de arra is felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy nem először van ez így az elmúlt 25 évben. 1998-2002 között is nagyon jó gazdasági eredményeket mutattak a statisztikai adatok, amelyek akkor is a fizetések emelkedését eredményezték. Érdemes azonban visszaemlékezni a 2002-es választásokra, amikor a megalapozatlan ígéretekkel, a még meg nem lévő pénzt is sikerült elkölteni az államkasszából – fűzte hozzá, ezért józan megfontolásra intett, mert szerinte attól még, hogy növekszik a gazdaság, semmiképpen sem szabad előre elkölteni a még meg nem lévő forrásokat!

A bérek emelésével tehát csak lépésről-lépésre szabad haladni. Már az is nagyon jó hír, hogy 6 év alatt 37 százalékkal emelkedett a minimálbér nettó értéke – fogalmazott a politológus.

A fórumon a KÉSZ vendége volt Makláry Ákos, a budai görög katolikus templom parókusa, a szövetség újonnan megválasztott elnöke, aki kifejtette: fontosnak tartja a KÉSZ közéleti szerepvállalását, mert sem az egyén, sem az egyház számára nem jó, ha eluralkodik rajta a közöny, a beletörődés és a véleménynélküliség. Sajnálatos, hogy hazánkban nagyon sokan, vagy nem mondanak véleményt, vagy a „pályán kívül állva” szemlélik az eseményeket. A KÉSZ-nek így sok más szervezettel és az egyházzal együtt az a célja, hogy helyi szinten, korra és felekezetre való tekintet nélkül, minél több embert bevonjon az aktív kulturális és közéletbe.

A rendezvényen jelen volt Aradszki András (Fidesz-KDNP) energiaügyi államtitkár, országgyűlési képviselő is, aki immár egy évtizede aktív tagja a KÉSZ-nek. A fórum előtti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: örül annak, hogy 2010-től, az Alaptörvény elfogadásától kezdve egy olyan korszakváltást élünk meg, amely jobbá teszi Magyarországot. Az elmúlt 6 év igazolta számukra, hogy a kormány adópolitikája, a szociális és társadalmi igazságosság tekintetében a KÉSZ által megfogalmazott értékeknek megfelel – fogalmazott az érdi politikus.

Érdi Újság

Bálint Edit

Címkék