Janurik-parádéval megvan a középdöntő

Egészen elképesztő teljesítménnyel, tizenkilenc klasszikus védéssel és tizenhárom kapott góllal zárta a Montenegró elleni mérkőzést a magyar női kézilabda-válogatott és az ÉRD kapusa, Janurik Kinga, akit az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) a meccs emberének választott, s a 21–14-es magyar sikerrel a mieink bejutottak a középdöntőbe.

Hasonló tartalmaink:

A különböző fórumokon a napokban temérdek bejegyzést, hozzászólást lehetett olvasni a dánok elleni meccs után, melyekben Kiss Éva teljesítménye (öt védés) volt a fókuszban, s a közvélemény nagy része Janurik Kingát követelte a mieink kapujába. A Montenegró elleni találkozón az ÉRD csapatkapitánya megkapta a bizalmat Kim Rasmussentől, s maximálisan élt is vele. De nem csak ő, hanem a teljes csapat ihletett formában játszott. A kapus már a meccs elején elkapta a fonalat, a 18. percben már kilencedik védését mutatta be, de mellette Klivinyi Kinga kétszer is eredményes volt, s a szünetre – az akkor 67 százalékos védési hatékonysággal álló – Janurik Kingának köszönhetően ötgólos, 11–6-os előnnyel vonulhattunk. Mint ismert, a továbbjutáshoz a mieinknek négy góllal kellett legyőzni Dragan Adzsics csapatát.

Ami a folytatást illeti, a fordulás után két gólra zárkóztak a montenegróiak, de a mieink jobban bírták a hajrát, s Klivinyi 53. percben szerzett góljával már hét volt közte (12–19). A magyarok előnye pedig a végéig kitartott, s 21–14-es sikerükkel bejutottak a középdöntőbe, ahova viszont nem visznek pontot.

Kisfaludy Anett ugyan gólt ezúttal nem szerzett, de döntő érdemei voltak a sikerben, hiszen két blokkolt lövése és öt szerzett labdája mellett védekezésben és támadásban is jól tartotta a harcos montenegrói játékosokat.

Janurik Kinga összesen tizenkilenc (!) klasszikus védést mutatott be, azaz olyat, amikor a magyaroknál maradt a labda, de emellett volt még hét olyan hárítása, amikor a kipattanót az ellenfél gyűjtötte be. Az ÉRD válogatott kapusa tizenhárom kapott góllal zárt (Kiss Éva hétméteresből kapott egyet), s 61 százalékos mutatót produkált, mellyel teljes joggal lett a mérkőzés legjobbja.

És had idézzünk egy klasszikust az érdi szurkolóktól: „A KAPUBAN? – JA NURIK KINGAAA!!”

A magyar csapat nagyarányú győzelmével bejutott a középdöntőbe Dániával és Csehországgal egyetemben, ahol Norvégia, Románia és Oroszország lesz az ellenfél.

Női kézilabda Európa-bajnokság, Svédország, C csoport, 3. forduló
Montenegró–Magyarország 14–21 (6–11)
Legjobb dobók: Deszpotovics, Grbics, Mehmedovics, Ramuszovics 2–2, ill. Görbicz 5, Schatzl 4, Klivinyi, Kovács 3–3.

A csoport másik meccsén:
Dánia–Csehország 33–29 (13–17)
Ld.: S. Jörgensen 9, Hansen 6, Nielsen 5, ill. Rucková 7, Knedliková 5, Hrbokvá, Jerábková 4–4.

A C csoport végeredménye: 1. Dánia 6 pont, 2. Csehország 2 p (83–83), 3. Magyarország 2 p (62–64), 4. Montenegró 2 p (63–70)

D csoport
Románia–Horvátország 31–26 (15–13)
Ld.: Neagu 10, Buceschi 7, Udristoiu 4, ill. Penezic 8, Maric 7, Basic, Nemaskalo 3–3.

Norvégia–Oroszország 23–21 (11–11)
Ld.: Kristiansen, N. Mörk 5–5, Kurtovic 4, ill. Dmitrijeva, Szeny, Vjahirjeva 3–3.

A D csoport végeredménye: 1. Norvégia 6 pont, 2. Románia 4 p., 3. Oroszország 2 p., 4. Horvátország 0 p.

Címkék