Barangolások Szardínián

Szardínián tett látogatásainak élményeiről mesélt az érdeklődőknek Dr. Gercsák Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense, aki a Magyar Földrajzi Múzeum “Világjáró Esték” című előadássorozatának keretében járt városunkban. Az előadáson elsősorban az Olaszországhoz tartozó sziget földrajzi és geológiai érdekességeit ismerhette meg a közönség.

Hasonló tartalmaink:

Szardínia egy nagyjából negyed magyarországnyi területű és valamivel több, mint másfél millió lakosú sziget a Földközi-tenger medencéjében. A földrajztudós Gercsák Gábor már három alkalommal is járt az Olaszország, Spanyolország, Tunézia és Franciaország között elhelyezkedő olasz tartományban, és mint mondja utazásai során csodaszép tengerpartokat, minőségi szállodákat illetve közvetlen és vendégszerető embereket ismert meg.

Azonban, ha szakított is rá időt, látogatásainak fő célja nem a turistáskodás volt, hanem a régió földrajzi és geológiai feltérképezése. A professzor elmondta, szerencséjére sok-sok olyan helyre is eljutott, ahova egy hétköznapi utazási irodán keresztül valószínűleg nem sikerült volna.

A geológiai érdekességek, az egyedülálló növény és állatvilág vagy a szintén jellegzetes gasztronómia mellett Gercsák Gábor fontosnak tartotta kiemelni Szardínia történelmi múltját valamint kulturális örökségét is. Ez utóbbiak kapcsán az egyik legfigyelemreméltóbb dolognak számítanak azok, az időszámítás előtt körülbelül másfél ezer évvel, gránit- és bazaltkövekből, kötőanyag nélkül épült köralapú építmények, amelyből még ma is mintegy 8000 található a szigeten.

Címkék