Bemutatjuk a Byasent!

Háromrészes sorozatunkban bemutatjuk az ÉRD női kézilabdacsapatának EHF-Kupa ellenfeleit. A sort az első kalapból, illetve a Bajnokok Ligájából érkező orosz Rosztov-Donnal kezdtük, majd a második kalapból érkező német SG BBM Bietigheimet is bemutattuk, s a norvég Byasen Trondheim együttesével zárjuk.

Hasonló tartalmaink:

A Rosztov-Donhoz hasonlóan az ÉRD már találkozott egyszer a Byasen együttesével, méghozzá nyáron, amikor a trondheimi klub 32–25-re kapott ki. Ennek részleteit ide kattintva olvashatja el!

A Byasen az elmúlt hat szezonban ötször második lett a Larvik mögött a norvég pontvadászatban, melyben mindig jelentős volt a lemaradása, s inkább a mögötte sorakozó együttesekkel, a Glassverkettel, a Tertnes Bergennel és a Vipers Kristiansanddal vívott nagy csatákat. Az öt ezüstérem mellett a 2014/2015-ös évadban pedig csak az ötödik helyen végzett (Larvik, Glassverket, Tertnes, Oppsal mögött).

Az idei kiírásban nyolc meccs után csak negyedik a klub, hiszen az Oppsaltól és a Kristiansandtól is vereséget szenvedett. Igaz, mindkét mérkőzés szoros volt, előbbitől idegenben, utóbbitól otthon kapott ki 26–25-re.

Az EHF-Kupában sem veretlen már a Byasen. A selejtező első fordulójában a szlovén RK Zagorjét kettős győzelemmel (57–40), a másodikban a szintén norvég Tertnes Bergent is két sikerrel (62–53) ejtette ki. A csoportkörért zajló csatában a román HC Dunarea Braila ellen már botlott Arne Högdahl együttese (idegenben, 25–24), de akkor már mindegy volt, mivel az első meccset tizenegy góllal (34–23) nyerte hazai pályán a Byasen, s végül 58–48-as összesítéssel ment tovább.

A Byasenben akkora klasszisok nincsenek, mint mondjuk a Rosztovban vagy a Bietigheimben, de azért vannak elismert, válogatott játékosok. A svédországi Európa-bajnokságon végső győztes norvég csapat októberben kihirdetett bő keretében négy trondheimi szerepelt, ám közülük végül csak Emilie Hegh Arntzen és Silje Waade kapott szerepet, a korábbi győri Ida Alstad és Marit Jacobsen viszont nem vett részt a kontinensviadalon.

A BYASEN TRONDHEIM POSZTOK SZERINT
Kapusok:
Tonje Haug Lerstad, Andrea Austmo Pedersen
Jobbszélsők:
Marit Rosberg Jacobsen, Maja Magnussen
Jobbátlövők:
Ida Alstad, Moa Hogdahl, Maria Hjertner, Silje Waade
Irányítók:
Marte Petersen, Eirin Skogen, Teodora Tomac
Beállók:
Maren Aardahl, Jenny Groetan
Balátlövők:
Emilie Hegh Arntzen, Marie Henriksen, Ida Marie Nagelhus Hernes
Balszélsők: Oda Uthus, Kristin Venn

Trondheim

A Byasen csapata az északi település, Trondheim klubja, amely Norvégia harmadik legnagyobb városa, s több mint 160 ezren élnek ott, a térségben pedig majd’ negyedmillióan. A város több, mint ezer éves, 997-ben alapították, az oktatás, a technika és a gyógyászati kutatás központja a wikipédia szerint. Trondheim az egyik legészakibb nagyváros a világon, melynek köszönhetően a turizmusa is igen magas, igaz, a kilátogató szurkolók nem fognak sokat látni a városból, hiszen a téli napforduló miatt a Napot csak délelőtt tíz óra és délután 14.30 között lehet látni – ellenben nyáron már hajnali három órától este fél tizenkettőig. Trondheim légvonalban 1858 kilométerre fekszik Érdtől, de ez közúton 2383 kilométert jelent.

Az ÉRD az EHF-Kupa harmadik és negyedik körében találkozik a Byasennel, január 21-én, idegenben, január 29-én az ÉRD Arénában.

Az EHF-Kupa csoportkörének menetrendje
1. forduló: január 7., 17.00:
 Rosztov-Don–ÉRD HC
2. forduló: január 15., 16.00: ÉRD HC–SG BBM Bietigheim
3. forduló: január 21.,18.00: Byasen Trondheim–ÉRD HC
4. forduló: január 29., 15.30: ÉRD HC–Byasen Trondheim
5. forduló: február 5., 15.00:
 ÉRD HC-Rosztov-Don
6. forduló: február 12., 15.00:
 SG BBM Bietigheim–ÉRD HC

A csoportkörből a négy csoport első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe (március 4-5. és 11-12.), majd az elődöntőbe (április 8-9. és 15-16.). A döntőt is oda-visszavágós párharcban játsszák le a május 6-7-i és 13-14-i hétvégéjén.

Címkék