Könnyen megelőzhető a karácsonyfatűz

Nincs statisztika arról, hogy hány karácsonyfatűz keletkezik egy karácsonyi szezon alatt, de az a híradásokból is látható, hogy mindig előfordulnak tűzesetek, melyek kiindulópontja a karácsonyfa. Sallai László a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Érdi Kirendeltségének vezetője az ÉRD TV Párbeszéd című műsorában elmondta, hogy a tapasztalatok szerint főleg két ünnep között fordulnak elő karácsonyfatüzek, aminek a száradó fa és a rajta hagyott gyertyák, papírok az okai.

A karácsonyfa felállítását követően a díszítés megkezdésekor gondolkodjunk el rajta, hogy gyertyával, csillagszóróval, vagy karácsonyfaégővel kívánjuk e emelni a hangulatot. A karácsonyfaizzók kiválasztásakor érdemes odafigyelni rá, hogy csak a hatóság engedélyezett égősort vegyünk, mert a bizonytalan eredetű égők könnyen zárlatosak lehetnek és lángra lobbanthatják a fánkat.

Nem lehet ugyanakkor eltiltani az embereket attól sem, hogy gyertyákat tegyenek a fára, de ha már nyílt lángot használunk a fán, nagyon fontos az elővigyázatosság. Akár gyertyát, akár égőt használunk, minden esetben győződjünk meg róla, hogy elfújtuk, elzártuk, mielőtt elhagyjuk a helységet!

A tűzgyújtó eszközöket ajánlatos minden használat után gondosan elzárni a gyermekek elől. Az adventi koszorút igyekezzünk minél messzebb helyezni a fától egy fém tálcán, vagy valamilyen tűzálló aljzaton tárolva. Alufólia tálcák készítése egyébként a gyertyák alá is ajánlott a fán, így egyszerre lehet megakadályozni, hogy a viasz lecsöppenjen, és hogy a gyertya eldőljön. A gyertyákat egyébként is fontos erősen rögzíteni.

A karácsonyfa kigyulladásától számítva a tűz rendkívüli gyorsasággal terjed. Egy perc alatt leéghet az egész fa, egy átlagos méretű helyiség pedig 5-10 perc alatt teljesen kiéghet.

Jelentős előny tűzvédelem szempontjából, ha egy lakás rendelkezik tűzjelzővel, tűzoltó készülékkel, vagy tűzoltó kendővel és így idejében el lehet fojtani a tüzet. Az ablakokat nem szabad kinyitni, mert a friss oxigén tovább táplálja a tüzet. Dobjunk a fára pokrócot, hogy ezzel megakadályozzuk, hogy a tűz oxigénhez jusson. A legfontosabb azonban, hogy azonnal tárcsázzuk a 112-öt, hívjuk a tűzoltókat!

Minimális odafigyeléssel és kompromisszumokkal természetesen az ilyen esetek könnyen elkerülhetőek.

 

Címkék