Visszatekintő augusztusra

Már csak néhány nap és itt az év vége. Érden az elmúlt 12 hónapban számtalan esemény, fejlesztés, rendezvény volt. December 31-ig minden nap bemutatunk egy hónapot, vagyis visszatekintünk 2016-ra.  Ma augusztus híreit összegezzük.

Hasonló tartalmaink:

Bemutatták az Érd Városkártyát délután a Polgárok Háza dísztermében. A kártya elsősorban a helyi kereskedők és szolgáltatók helyzetét próbálja pozitív irányba mozdítani, a vásárlók részére pedig kedvezményeket biztosítanak. A város önkormányzata, az Érdi Ipartestület, valamint a Kereskedők és Szolgáltatók Piacvédelmi Szövetsége létrehozta a városkártyát, amely külföldön és sok magyarországi településen már bizonyította, hogy mind a lakosságnak, mind pedig a vállalkozásoknak jelentős kedvezményeket biztosít.

***

Újjáépítették a tetőszerkezetét, jól szigetelő, műanyag nyílászárókra cserélték az elhasználódott ablakokat és könnyen nyitható, új bejárati ajtót is kapott az Időseket Ellátó Központ Topoly utcai, bentlakásos otthona. A húszmilliós beruházást pályázati forrásból sikerült megoldani.

Még tavaly pályáztak a szociális és gyermekjóléti szakosított intézmények rekonstrukciójára irányuló állami támogatásra. Összesen 20 millió forintot igényeltek az érdi Idősek Otthona felújítására. Mivel a teljes összeget megnyerték és az érdi önkormányzat is vállalta a szükséges önrészt, a nyár folyamán rövid idő alatt sikerült is megvalósítani a tervezett munkálatokat – tudtuk meg Érsek Sándornétól, az érdi Időseket Ellátó Központ vezetőjétől, aki kérésünkre felsorolta, mi valósult meg e projekt során. A legnagyobb beruházást az épület teljes tetőszerkezetének felújítása jelentette, melyet új tetőlappal és cserepekkel láttak el. Ezen kívül a nehéz fémszerkezetes bejárati ajtókat is könnyen nyitható, jól szigetelő műanyag nyílászárók váltották fel. Néhány nagyon elhasználódott, nehezen csukató ablakot is újra cseréltek. A pályázati összegből pár új bútorra is futotta.

Hallgassa meg interjúnkat a témában!

Több lakószobában újakra cserélték a régi szekrényeket, s ezáltal valamivel tágasabbak lettek a helyiségek. Egy kis átalakítással, új bútorokkal sikerült az ebédlőt is barátságosabbá, komfortosabbá varázsolni. Az intézményvezető arra is kitért, hogy, mint minden építkezés, a Topoly utcai épület felújítása is okozott kisebb-nagyobb kellemetlenségeket, hiszen kizökkentette a lakókat csendes mindennapjaikból, viszont megértették, hogy mindez az ő kényelmük és biztonságuk érdekében történik. Annak azonban nagyon örültek, hogy a kivitelezést sikerült úgy megoldani, hogy még a tető átépítése során sem kellett kiköltözni, legfeljebb csak a szokatlan zajokat meg az átlagosnál több port kellett elviselniük. A projekt befejezését követően már el is felejtették a kellemetlenségeket, örülnek a szemmel látható eredménynek. Hamarosan új kerti bútorokkal és napernyőkkel rendezik be a felső szint teraszát, ahol késő őszig levegőzhetnek, pihenhetnek az idősek. Mint kiderül, ezekre az időszerű felújításokra már régóta vártak az otthon lakói. Ennél költségesebb rekonstrukcióra azonban azért nem került sor, mert a város hamarosan egy teljesen új, integrált szociális ellátó központ építésébe kezd, amely 2018 végére elkészül, s az összes ellátás – a Habilitációs Központot kivéve – egy korszerű, az Európai Unió előírásainak megfelelő komplexumba kerül majd. A jelenleg Idősek Otthonaként működő épületbe pedig a hajléktalan ellátás költözik. Ennek ellenére is érdemes volt a sürgősebb felújításokat elvégezni, mert otthonosabbá és könnyebbé teszik a szépkorúak mindennapjait – mondta Érsek Sándorné.

– Olyan szép lett, mint egy kastély! – mutatott a megújult tetőszerkezet cseresznyeszínű faburkolatára a kertben hűsölő, 91 éves Marton Lajosné Ilona néni, aki elmondása szerint nemrégen költözött be az otthonba, de jól érzi magát ebben a szép új környezetben. Kérdésünkre a régebben itt lakó szépkorúak is egyöntetűen dicsérték a pozitív változásokat. Szelp Ferencné Juci néni tavaly december óta lakik az otthon felső szintjén. Mint mondta: egyáltalán nem zavarta őket a munkálatokkal járó zaj, szinte észre sem vették, hogy dolgoznak a tetőn. Betegség okán, saját elhatározásából választotta a bentlakásos ellátást és nem bánta meg, mert megkap mindent, amire szüksége van: az állandó felügyeletet és biztonságérzetet. Tőzsér Péterné Piroska az édesanyjával együtt lakik egy szobában. Mindketten örülnek a tágasabb ebédlőnek, ahol többen elférnek majd, ha ünnepségeket rendeznek.

***

A lecsót mindenki szereti, gondolták az ötletgazdák, amikor nekiláttak a Lecsófőző verseny szervezésének, amit végül tegnap tartottak meg a felső parkvárosi Napközis Táborban. A város Idősügyi Tanácsa szerint, a hagyományteremtőnek szánt rendezvény egy újabb remek alkalom arra, hogy az érdi nyugdíjasok találkozhassanak.   

Az Idősek Karácsonya és a szintén az éltesebb korosztálynak szóló Nyugdíjas Ki MIt Tud után az érdi Idősügyi Tanács idén egy újabb rendezvény létrehozásával próbált meg a szépkorúak kedvében járni. Noha nevében a Lecsófőző verseny a küzdelemről szólt, a cél mégis inkább az volt, hogy a négy fal közül sokszor már nehezebben kimozduló nyugdíjasokat egy kellemes hangulatú esemény keretében ismét összehozzák.

A szervezők akármennyire is hangsúlyozták a rendezvény közösségépítő jellegét, az indulókban azért megvolt a versenyszellem. A jobbára az érdi nyugdíjas klubok tagjaiból verbuvált csapatok közül többen, ha csak egy picit is, de megpróbáltak a lecsó hagyományosnak mondható receptjén változtatni, gondolván, hátha az elnyeri a zsűri tetszését.

A Lecsófőző verseny győztese végül egy vándorserleggel térhetett haza, de egyik csapatnak sem kellett üres kézzel távozni, hiszen ha más nem egy emléklappal mindenkit jutalmazott a zsűri.

A jó hangulatú eseményről készült hosszabb riportunkat Polgártárs című műsorunk következő adásában láthatják.

Eredmények:
I. hely : Pedagógus csapat ( nyereménye egy vándorserleg + oklevél)
II. hely: Barátkozó csapat ( nyereménye 1 üveg pezsgő + oklevél)
III. Tusculánumi csapat ( nyereménye 1 üveg pezsgő + oklevél)
Különdíj: Ötyi csapat (nyereménye 1 üveg pezsgő + oklevél) Túrós lecsót készített.
Minden résztvevő csapat emléklapot kapott.

***

Ünnepélyes keretek között  hivatalosan is átadták a forgalomnak az M0-M7 törökbálinti új fel- és lehajtóját, aminek köszönhetően jelentősen csökkenni fog az érdi autópálya fel-és lehajtóágának a forgalma. 

Régóta várta rengeteg érdi, hogy átadják a 8103-as jelű utat Törökbálinton, ami a Kerekdomb megkerülésével biztosít kapcsolatot az M1 és Budapest felé, becsatlakozva a 8102-es útba, hiszen mindeddig az átmenő forgalom többnyire a lakóutcákat használta, jelentősen megterhelve ezzel a környéket.

Az M7 autópálya érdi csomópontja hosszú évekig bosszúságot okozott a közlekedőknek, ugyanis a reggeli csúcsban a pályára Budapest felé felhajtó forgalomban a helyközi autóbuszok számára is jelentős időveszteséget okozó torlódások keletkeztek Parkváros központjában. Délután pedig az Érdre lehajtó forgalom okozott rendszeres torlódásokat az M7 autópályán, esetenként a forgalmi sávban is. Emiatt teljesen átépítették a környéket annak érdekében, hogy a reggeli csúcsidőben az Érdről Budapestre, a délutáni csúcsidőben pedig Budapestről Érdre haladó forgalom előnyét biztosító forgalomszabályozást alakítsanak ki.

Ezt már a nyár elején átadták a forgalomnak, a jelzőlámpák is elkezdték a próbaüzemet, azonban mindeddig nem tudta megmutatni az átépítés a hatékonyságát, hiszen a két project jelentősen összekapcsolódott, mert az elmúlt években hétköznap reggelenként Törökbálinton is jelentősen megnövekedett az átmenő forgalom. A járművek jelentős része Érd felől Törökbálinton keresztül Budapestre vagy Budaörsre tart, és a településen keresztül hajtott fel az M1-es autópályára, az M1-M7 közös szakaszára.

Dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkárt és a térség országgyűlési képviselője az ünnepi köszöntőjében azt mondta, hogy a beruházásokkal a két város összesen több mint 75 ezer lakosának közlekedési lehetőségei és életminősége, az ország egyik legjelentősebb üzleti-logisztikai-kereskedelmi zónájának megközelíthetősége javul. A jobb minőségű Budapest elővárosi sztrádakapcsolatok az átmenő forgalommal is számolva százezrek számára teszik gyorsabbá és biztonságosabbá a közlekedést.

T. Mészáros András polgármester az ÉrdMost.hu-nak elmondta, hogy üdvözli a beruházást, hiszen kis túlzással talán fontosabb volt ez a beruházás Érdnek, mint Törökbálintnak, mert a fejlesztés által az Iparos úti csomópont forgalmának tehercsökkenése az 50 százalékot is elérheti. – Parkváros keleti részét ez a le- és felhajtó szinte teljesen kiszolgálja, hiszen sokkal gyorsabb lesz erre felmenni az autópályára, mintha a Bem téren keresztül közelítenék meg azt. A jövő héten mi is átadjuk a Bem teret, amivel egyidejűleg a jelzőlámpák is végleges beállítást kapnak, s ettől kezdve az M7-es elérése Érd számára nagyon könnyen elérhetővé válik – zárta gondolatait a polgármester.

Az autósok péntek délután vehetik birtokba az M7-M0-s autópálya új törökbálinti csomópontját, az 1,37 milliárd forintos beruházás során a le- és felhajtóágak mellett a többi között két körforgalmú csomópont és új csapadékvíz-elvezető árkok is épültek. 

***

Újabb siker Érdnek! – így jellemezte T. Mészáros András polgármester a szerdán (2016. augusztus 24.) délelőtt hivatalosan átadott M7 autópálya, Érd Iparos úti csomópontjának átépítését. Az évtizedek óta várt fejlesztésnek köszönhetően megszűnnek az érdi lehajtónál a csúcsidőszakban a korábbi torlódások, valamint jelentősen javulnak a biztonságos közlekedés feltételi úgy a közúti, mint a gyalogosforgalomban. 

Ugyan a forgalom már nyár eleje óta birtokba vehette a felújított Bem teret és a környékét, ez idáig még a műszaki átadás-átvétel zajlott, valamint a terület csinosítására került sor.

Augusztus 24-én a déli órákban azonban ünnepélyes keretek között hivatalosan is sor került a nettó 1.357.439.835 forint értékű beruházás átadására.

T. Mészáros András polgármester köszöntőjében emlékeztetett, hogy Érd éppen idén ünnepli 10. jubileumát annak, hogy megyei jogú város lett. A városvezető szerint az elmúlt évtized alatt rengeteget fejlődött a város és 2020-ig a Modern Városok Programnak köszönhetően a további fejlesztések tesznek majd arról, hogy az érdiek életminősége javuljon. Véleménye szerint a most átadott le- és felhajtó is pozitív változást hoz az itt élők életébe. – Természetesen nem az a cél, hogy az érdiek csak Budapesten találják meg a számításaikat, hanem az a célunk, hogy a Modern Városok Program adta lehetőségekkel élve egy legalább 200 hektáros Ipari Parkot hozzunk létre, ahol az érdiek munkát kapnak. Ez a csomópont és az összes többi lehetőség, ami a 2020-ig tartó fejlesztési programunkban benne van, azt segíti elő, hogy az itt élő 70.000 embernek az életkörülménye javulni fog. Érd az a hely, ahol reményeink szerint érdemes; és jó élni – mutatott rá a polgármester. T. Mészáros András hozzátette, hogy véleménye szerint mindazok a fejlesztések, amelyek alaposan, jól átgondoltan megvannak tervezve és a kivitelezés is alapos, azok a beruházások sikeresek, és az M7-es érdi csomópontjának átépítése siker Érdnek.

Dr. Aradszki András energiaügyi államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője elmondta,  hogy egy több évtizedes álom vált valóra a beruházással, hiszen a Bem tér az 1970-es években épült, akkor, amikor az M7-es autópálya is elkészült, s le lehetett hajtani róla Érd felé. - Az áldatlan körülmények minden egyes napon rendkívül megnehezítették a közlekedők életét. Az M7-es autópálya le- és felhajtójának felújítását az érdi városvezetéssel -T. Mészáros András polgármesterrel, Tóth Tamás alpolgármesterrel és Bács Istvánnal, valamint Simó Károllyal - közösen karoltuk fel. Szívügyünknek tekintettük a beruházást, s minden szálat megmozgattunk annak érdekében, hogy idáig eljussunk. – tette hozzá Dr. Aradszki.

Címkék