Senkit sem hagynak egyedül a hidegben Érden

A jól összehangolt, körültekintő munkának és az összefogásnak köszönhető, hogy az extrém hideg miatt városunkban eddig szerencsére nem történt tragédia. Az elmúlt napokban több szervezet is fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy mindenkihez idejében odaérjen a segítség. Közben a Polgárok Házát is megnyitották azoknak, akik napközben melegedni szeretnének. 

Hasonló tartalmaink:

A Polgárok Háza napközben (este 20 óráig) meleg teával várja mindazokat, akik szeretnének egy kicsit megpihenni és felmelegedni ebben a hideg  időben – közölte T. Mészáros András polgármester szerdán. A Polgárok Házába  nemcsak a hajléktalanokat fogadják be, de mindenkit, aki fűtetlen vagy nem megfelelően fűtött lakásban próbálja átvészelni a nagy hideget – mutatott rá a polgármester.

Gőzerővel működött a krízisközpont az elmúlt napokban, ha bejelentés érkezett, azonnal intézkedtek: ahová szükség volt, fát vittek, konvektort állítottak be, hogy ne fagyjanak meg az ott lakók. A polgárőrök plédekkel és forró teával felszerelt autókkal járták a város utcáit, figyelték vannak-e olyanok, akik sürgős segítségre szorulnak. Sikerült több, zömében ittas embert épségben hazajuttatniuk, egyhez viszont mentőt kellett hívni, őt kórházba szállították. Macsotay Tibor elmondta, munkájukban sok segítséget kaptak a kézilabda csapat szurkolóitól, akikkel közösen igyekeztek segíteni a rászorulókon.

A rendőrségtől megtudtuk, hogy az Érdi Rendőrkapitányság egyik baleseti helyszínelője és a Diósdi Rendőrőrs járőre pénteken, január 6-án az esti órákban a polgárőrséggel közösen látott el szolgálatot, amelynek során egy idős, diósdi férfinak segítettek. Felaprították az udvaron lévő tűzifáját, hogy minél hamarabb felfűthesse a házát. Érden egy 82 éves érdi férfi január 7-én az esti órákban telefonált, hogy a 76 éves felesége még kora délután elment otthonról és azóta nem érkezett haza. Azt is elmondta, hogy az idős nő nehezen tájékozódik. Nem sokkal később a rendőrök – állampolgári bejelentés alapján – otthona közelében találták rá a vékony kabátban, lenge nadrágban és félcipőben sétáló asszonyra, aki a járőrök kérdésére csak annyit tudott mondani, hogy borzasztóan fázik! Az egyenruhások a szolgálati autóban lévő pléddel betakarták és azonnal hazavitték az idős nőt.

Récsei Krisztina, az Érdi Szociális Gondozó Központ vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a hajléktalan szálló minden rászoruló számára nyitva áll. Ha nem lenne elég férőhely, mindenképpen megoldják az elhelyezést, senkit sem utasítanak el. Az utcai szociális munkások is folyamatosan felkeresik a fedél nélkül élőket, akiket eddig is elláttak paplanokkal, meleg ruhával és most megkísérlik őket fűtött helyiségbe vinni.

A közösségi oldalakon Érden is szerveződtek olyan jótékonysági csoportok, amelyeknek tagjai a hétvégén élelmet, meleg takarókat és pénzadományt vittek a Fehérvári úti hajléktalan szállóra, hogy legyen mivel ellátni a rászorulókat.

A KRÍZISKÖZPONT ELÉRHETŐSÉGEI

A hét minden napján, 0-24-ig hívható telefonszámok.

Szociális Gondozó Központ:
Intézményvezető: 20/231-6273
Utcai szoc. munkás: 20/376-5363
Krízis koordinátorok: 20/576-9021; 20/949-5477
Gyermekjóléti Szolgálat:  20/231-8561
Mentő:                             30/466-0074
Polgárőrség:  30/621-2596
Hajléktalanszálló:  20/336-8773
Érdi Vöröskereszt:  70/933-8306

(Érdi Újság/ÉrdMost)

 

Címkék