„Fűts okosan!”

„Fűts okosan!” – ezzel a szlogennel folytat tájékoztató kampányt a Földművelésügyi Minisztérium 2014. óta. Ebben a lakosságot szeretnék megismertetni a helyes fűtési módokkal és tüzelőanyag-használattal, amellyel csökkenthető a levegőszennyezés.

Hasonló tartalmaink:

V. Németh Zsolt környezetügyért felelős államtitkár az Érd Fm 101,3-nak elmondta: a légszennyezésben ma már nem az ipar vagy a közlekedés a mérvadó, hanem a lakossági fűtés. Az egyik meghatározó elem a 10 mikron, illetve a 2,5 mikron alatti porrészecskék, amelyekért a vizsgálatok szerint 70 százalékban a helytelen tüzelés a felelős. Ezek az anyagok rendkívül károsak az egészségre – hangsúlyozta az államtitkár.

Tilos hulladékkal fűteni, mert mérgező anyagok kerülnek a levegőbe! – erre is felhívta a figyelmet a környezetügyért felelős államtitkár, hozzátéve, hogy ez büntetendő is, és aki ilyet tapasztal, forduljon a járási hivatalokhoz, kormányhivatalokhoz. V. Németh Zsolt kiemelte: azok, akik szilárd tüzelőt használnak, ha lehet, a fát válasszák.

A kampányhoz kapcsolódóan rendszeresen kitelepülnek a szakemberek mérőkocsival egy-egy településre, ahol a lakók például a szűrőpapírok által maguk is láthatják, hogy mit lélegeznek be. De létrehoztak egy weboldalt is, ahol hasznos tanácsokat lehet találni például a helyes fűtésről, a helytelen tüzelés egészségügyi hatásairól, a zöldhulladék-felhasználásról, vagy elérhetőségeket, hogy hova lehet fordulni, ha a szomszéd telefüstöli a környéket. Részletek a fűtsokosankampány.hu oldalon.

Hallgassa meg az interjúnkat V. Németh Zsolt környezetügyért felelős államtitkárral!

Címkék