Rákkeltő a műanyag hulladékok égetése

Lehet, hogy rövidtávon olcsóbb, ha műanyag hulladékkal tüzelünk, hosszabb távon azonban a hulladékégetés számos betegség okozója lehet, köztük a ráké is. Mindezért változtatni kell a jelenlegi tüzelési szokásokon, hangzott el a Környezetbarát fatüzelés című konferencián kedden délelőtt a Herman Ottó Konferencia Központban.

Hasonló tartalmaink:

Magyarországon a rendszerváltás előtt főleg az ipar és a gépjárművek károsanyag-kibocsátása okozta a gondot, ma már azonban a fő problémát a helytelen lakossági tüzelés jelenti, a levegőszennyezettség 67%-át a háztartások okozzák. Mint azt Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta, meghaladottá vált az a nézet, amely szerint a városban rossz a levegő, falun pedig jó, mert az elmúlt időszakban szokássá vált hulladékkel fűteni. A minisztérium által indított Fűts okosan! kampánynak éppen ezért az a célja, hogy felhívja a figyelmet a hulladékégetés káros hatásaira, és hogy a kultúránk részévé váljanak a helyes tüzelési módszerek.

Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet szaktanácsadója szerint a felnőtt magyar lakosság életesélyeit kimutathatóan 6-18 hónappal csökkenti a károsanyag-kibocsátás. A 2010-es adatok szerint a kisiskolások 30 százalékánál lépett fel krónikus tüdőprobléma, elsősorban olyanoknál, akik a leginkább szennyezett levegőjű országrészeken élnek. Itt a gyermekek idegrendszeri, felfogóképességbeli, tanulási nehézségeinek és problémáinak egyik kiváltó oka a magas légszennyezettség a kutatások szerint. A légzőszervi problémákon túl, szív- és érrendszeri megbetegedések, vérrögösödés alakulhat ki, sőt, a műanyagok égetése során sok káros és rákkeltő anyag kerül a levegőbe.  Magyarországon évente 6-8000 ember halála hozható összefüggésbe a nem megfelelő levegőminőséggel.

A légszennyezés egészségügyi hatásaival, a helyes tüzelési módokkal és a kampánnyal kapcsolatban bővebb információkat a www.futsokosankampany.hu weboldalon találhatnak az érdeklődők.

(forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.)

Címkék