Ismét kitakarítottuk a várost

Közel háromszáz önkéntes, 300 köbméter hulladék, tíz gyűjtőpont –  ez a mérlege a mai TeSzedd! akciónak, ami a reggeli eső dacára ugyanolyan sikeres volt, mint elődei. Belterületen láthatóan kevesebb az eldobott szemét, de még mindig vannak rendkívül szennyezett külterületi részek: a Csúcs utcából például kétszáz köbméter illegális hulladékot szállítottak el.

Hasonló tartalmaink:

Érden több éves hagyománya van a várostakarító akcióknak. Ezeknek, illetve a szigorú intézkedéseknek köszönhetően a város láthatóan tisztább lett az elmúlt években, de – mint a több gyűjtőpontra kilátogató T. Mészáros András polgármester megjegyezte – még mindig vannak felelőtlen, szemetelő emberek, akik a közösséggel fizettetik meg az ártalmatlanítás árát. – Egy-egy ilyen akció figyelemfelhívó erővel is bír, és reméljük, az emberek felelősebben gondolkodnak majd e tekintetben – hangsúlyozta T. Mészáros András.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A TeSzedd! akciót most is a polgárőrség elnöke, Macsotay Tibor koordinálta, aki polgárőr kollégáival kesztyűt, zsákokat, frissítőket, szendvicseket vitt a helyszínre, és intézkedett az összegyűjtött hulladék elszállításáról is, amit az ÉTH munkatársai végeztek. Mint Macsotay Tibor elmondta, az idei akció is nagyon sikeres volt, és ami külön öröm: óvodások, iskolások is csatlakoztak az önkéntesekhez.
– Azok a gyerekek, akik részt vesznek ilyen akciókban, felnőtt korukban biztos nem dobják majd el a szemetet – jegyezte meg.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Az önkéntesek a város tíz pontját tisztították meg. Az Ötvös utcai Idamajornál fekvő (Érd, Törökbálint és Biatorbágy határa) Natura 2000-es természetvédelmi területen körülbelül 40 köbméter szemetet gyűjtöttek össze az Érdi Környezetvédő Egyesület önkéntesei, a polgárőrség lovas tagozatának tagjai, az Ö.T.H.É.T Egyesület Pest megyei tagozata, a Kertbarát Kör, képviselők és a környék lakói. Zuhogó esőben kezdtek dolgozni, és hamarosan összegyűlt annyi szemét, hogy egy kukásautóval el is tudták szállíttatni. A szemétszedést ezt követően is folytatták az önkéntesek, és összesen mintegy 40 köbméternyi hulladéktól tisztították meg a területet.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A Csúcs utca autópályával szomszédos részén sokkoló mennyiségű hulladékra bukkantak az önkéntesek. Az aljnövényzetben szétszórt matracokat, háztartási eszközöket gépi erővel húzták össze az ÉTH munkatársai, de önkéntesek is dolgoztak, kézi erővel.  Mint Fülöp Sándornétól, az önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságának elnökétől megtudtuk, ez nagyon problémás terület, gyakran panaszkodnak az illegálisan lerakott hulladékra a lakók, a rendszeres takarítás dacára. Remélhetőleg hamarosan megszűnnek ezek a gondok, mivel a területet elzárják az autóforgalomtól.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A Favágó utca és a Sóskúti út sarkán lévő üres területet a Fidelitas érdi csoportja tisztította meg: körülbelül négy köbméter szemetet zsákoltak be.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Az Ördöglovas SE és az Azúr kutyaiskola önkéntesei a Tárnoki, Zrínyi, Bagoly utcák által határolt erdős területen körülbelül húsz köbméter szemetet szedtek össze.

Ófalu sem maradt ki a várostakarításból: az Ebdoradó Kutyakiképző Iskola önkéntesei a Sulák-patak mentén körülbelül 40 zsák szemetet gyűjtöttek össze, az Érd Médiacentrum munkatársai a Molnár utca mentén, az ártéri területnél négy köbméter háztartási hulladékot zsákoltak be, Antunovits Antal Fidesz-KDNP-s képviselő és önkéntesei pedig több konténernyi szeméttől szabadították meg e településrészt.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A Duna-parton a Horgászegyesület tagjai takarítottak. Mivel ezt a részt rendszeresen karbantartják, tisztítják, most csupán egy köbméternyi szemét gyűlt össze.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A várostakarítás zöme szombaton zajlott, de volt két csoport, amelyik már pénteken dolgozott: a Meseház Óvoda Margaréta csoportja péntek délelőtt három zsák szemetet gyűjtött a Bara-patak mentén, a Teleki iskola diákjai pedig a Tetőfedő utcában szedtek össze 50-80 zsáknyi hulladékot. Bízzunk benne, hogy mire ezek a gyerekek felnőnek, az egyre szélesebb körű intézkedéseknek és társadalmi összefogásnak köszönhetően már nem lesz szükség a hétvégihez hasonló szemétszedési akciókra.

received_1939468079645753

 

 

Címkék