A szeméthalmok helyett újra a természet az úr

Szombaton délelőtt – a négynapos ünnep ellenére – több mint 200 önkéntes, lakosok és helyi szervezetek emberei vettek részt az év első szokásos várostakarításában egész Érd területén, kilenc helyszínen. A polgárőrség által kiosztott szemeteszsákok megteltek műanyag, fém, papírhulladékkal. De találtak még itt a várostakarítók gumiabroncsokat is és építési törmeléket tonna számra. A várostisztítás után ezek helyét újra átveheti a természet. Reméljük, sokáig.

Hasonló tartalmaink:

Az egész városra kiterjedő akciót Macsotay Tibor, a Polgárőrség elnöke koordinálja, aki kérdésünkre elmondja, hogy amióta 5 éve elindult ez a program, jóval kevesebb a szemetes terület. „A végcél persze az lenne, hogy teljesen kiszorítsuk ezeket”, teszi hozzá, és erre lát is esélyt, hiszen, ahogy mondja, egyre környezettudatosabbak az emberek. „Rengeteg bejelentést kapunk az erre a célra működő forró drótunkra.” A bejelentéseknek köszönhetően pedig egyre több embert kapnak el, akik bírság kiszabására számíthatnak.  „Nem a bírság a fontos, hanem hogy az emberek az erre kijelölt helyekre rakják le a szemetet”, teszi hozzá. Ugyanakkor elmeséli, hogy tavaly egy cég, ami azbesztet és egyéb építési törmeléket rakott le itt, 400 ezer ft-os bírságot kapott, és ezzel valószínűleg egy életre elment a kedve attól, hogy itt szabaduljon meg a hulladékától.

kép: Boros Sándor

kép: Boros Sándor

T. Mészáros András, Érd Megyei Jogú Város polgármestere is azt hangsúlyozza, amikor az akcióról kérdezzük, hogy az erre kijelölt helyen, azaz a hulladékudvaron, ami nem mellesleg közelebb is van a város belterületéhez, mint ezek a külterületi részek, már szombaton is le lehet adni a hulladékot. A várostakarításról szólva elmondja, hogy „ezek az akciók jók, de az lenne a legjobb, ha egyáltalán nem is lenne szükség rájuk. Ha valaki itt körülnéz, látja, hogy milyen gyönyörű táj ez. Kirándulni kellene idejárni, nem szemetet szedni”, teszi hozzá a polgármester. Azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzat milyen lépéseket tesz az illegális szemétlerakás visszaszorításának érdekében, elmondja, hogy egyrészt a kamerarendszer kiépítésére fordítható keret egy részét arra szánják, hogy a külterületekre vezető utat is bekamerázhassák, így talán tetten érhető lesz, ki az, aki teherautóval hordja ide a hulladékot. Másrészt le akarják zárni ezeket az utakat a (teher)autóforgalomtól. Mindenekelőtt azonban szerinte szemléletváltásra, szemléletváltoztatásra van szükség.

kép: Boros Sándor

kép: Boros Sándor

Arra a kérdésre, hogy országos viszonylatban mennyire tiszta vagy piszkos város Érd, úgy válaszol T. Mészáros András polgármester, hogy: „Érd  tisztuló város. Érd egy félkész város, és a mi dolgunk az, hogy teljessé tegyük. Ebbe az is beletartozik, hogy hogyan tudunk a hulladékunkkal gazdálkodni, hogyan tudjuk mentesíteni a környezetünket, saját kis háztartásunkat vagy a nagy ipari üzemeket a keletkező hulladékoktól. Éppen ezért most van egy 2 milliárd Ft költségvetésű programunk, aminek keretében egy komplex hulladék feldolgozó üzemet állítunk fel a Százhalombatta felé eső részen. Ahogy lépésről-lépésre haladunk a kommunális (üveg, papír, műanyag) szelektív hulladékgyűjtéssel, lépésről-lépésre remélem, sikerül kiszorítani Érd városának külterületéről azokat a személyeket, cégeket, akik eddig ide hordták az építési törmelékeiket és egyéb hulladékukat.”

kép: Boros Sándor

kép: Boros Sándor

Ófaluban, a Duna partján az Érd és Környéke Horgászegyesület vezetője tartja az eligazítást, amiben figyelmezteti az egybegyűlteket, hogy körültekintően lépkedjenek, mert a fűben nemcsak hüllők (amiknek ott a helyük) lehetnek, hanem esetleg éles fém- és üveghulladékok (amiknek meg nem lenne ott a helye). A kis csapatot ez azonban nem rémíti el, egy kis testi felkészülés után, amiben a gyomorba elég energiautántöltést gyömöszölnek szalonna, tepertő és egyéb nyalánkságok formájában) már veszi is mindenki magához a gumikesztyűket és szemeteszsákokat. Az Érd Médiacentrum munkatársai és az Érd FM 101.3 hallgatói elindulnak a Beliczay- szigetre, a többiek a Duna partján veszik fel a versenyt a hulladékokkal szemben. Mint azt később az Érd Médiacentrum munkatársaitól megtudtuk, itt körülbelül 12 zsáknyi szemét gyűlt össze.

Takács Éva (balra) és csapata

Takács Éva (balra) és csapata

A Tetőfedő utcában Takács Éva vezetésével körülbelül harminc ember és a Polgárőrség lovas tagozata – Brunder Mártonnal gyűjtötte fáradságot nem kímélve a szemetet az erdőben. Munkájuk végeztével körülbelül 80 zsáknyi hulladék gyűlt össze. Az Eb Dorádó és a hozzájuk csatlakozók délutánra szervezték az akciót, ott Nagy Nikoletta vezetésével a külső Római úton, a telephelyükön igyekezek rendbe tenni a környéket.

A Zengő utcában már megszámolhatatlan, szeméttel teli zsák áll az úton végig, mire odaérünk, de még így is maradt bőven mit összeszednie az Ö.T.H.É.T. Egyesület tagjainak, az Érdi Fidalitasnak és a hozzájuk csatlakozó önkénteseknek. Egy bokor tövében körülbelül 40 gumiabroncs, kicsit arrébb egy egész fürdőszobai berendezés (wc-vel együtt) díszeleg. Egy anyuka a kisfiával érkezett ide szemetetszedni. Elmondják, hogy most először vesznek részt az eseményen, mert nemrégiben költöztek Érdre. Az édesanya fontosnak tartja, hogy kisfiát már olyan szellemben nevelje, hogy figyeljen oda környezetére, védje a természetet, ezért hozta őt is magával, de fia sem panaszkodik ellene, lelkesen gyűjtögeti a zsákjába a szemetet. Mint mondja, nem érti, hogy ki és miért hordja ide a hulladékot, miért nem az erre kijelölt helyre viszi azt.

Az Esztergályos utcában a Polgári Természetőrség, a Parkvárosi Közösségi Ház és az Érdi Környezetvédő Egyesület egészen addig takarít, amíg van szemeteszsákjuk. Miután az összes elfogy (50 db.), halmokba hordják össze a fennmaradó hulladékot, hogy az ÉTH munkatársainak könnyebb legyen onnan elszállítani azt. A munkájukat sok-sok gyerek és egy kutya is segíti. A gyerkőcök eleinte még nagy lelkesedéssel hordják a felnőttek után a gumikesztyűket és szemeteszsákokat, aztán 11 óra körül kezdenek fáradni. Nem is csoda, sokat segítettek szüleiknek abban, hogy ismét széppé varázsolják a környéket. Palkó Zsófia még nincs 10 éves, de sok embernél (akik idehordják a hulladékot, azoknál mindenképp) érettebben és érzékenyebben válaszol a kérdéseimre. Mint mondja, „azért fontos, hogy megtisztítsuk a környezetünket, mert ezzel megszabadulnak az állatok, a virágok a sok szeméttől.” És ha üzenhetne azoknak az embereknek, akik ide hordják a hulladékot, azt mondaná nekik: „Gondoljanak bele, hogy milyen lenne, ha ők lennének azok az állatok, akiknek elveszik, megmérgezik a búvóhelyét, az élőhelyét, a táplálékát. Ne szennyezzék a környezetet, inkább álljanak fel, és tegyenek azért (mármint a környezetükért).”

Palkó Zsófia és édesapja, az Érdi Polgári Természetőrség vezetője

Palkó Zsófia és édesapja, az Érdi Polgári Természetőrség vezetője

Az érdiek tehát most is kitisztították a várost. Macsotay Tibor – bár pontos számot még nem tud mondani, de  – úgy látja, körülbelül 40-50 tonnányi hulladéktól sikerült az érdieknek megszabadítani a természetet. Reméljük, sokáig. Aki itt szabadul meg a wc ülőkéjétől és a gumiabroncsától, az valószínűleg nem tudja, hogy ezek (az amúgy védett) területek rendkívül gazdagok természeti értékekben: csaknem 1000 növényfaj, azaz a hazai növényvilág több mint 40%-a megél nálunk. Sőt, az országban csak itt virágzik a deres szádorgó, illetve csak nálunk látni a magyar szitkár lepkét. Ha nem temeti be őket az azbeszt.

Címkék