Nem akarja korlátok közé szorítani Érd a vendéglátókat

Érd Megyei Jogú Város közgyűlése csütörtökön rendeletet alkotott a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva tartásáról. Az önkormányzat célja a határozattal az , hogy szankcionálni tudják azokat a presszókat és kocsmákat, ahonnan az utóbbi időben panaszos megkeresések érkeztek a helyi rendőrségre és a polgármesteri hivatalba. Dr. Bács István alpolgármester sajtótájékoztatót tartott a témával kapcsolatban, ahol elmondta, nem akarják korlátok közé szorítani a tisztességesen működő vendéglátóhelyeket. 

Hasonló tartalmaink:

Az elmúlt időszakban egyre több panaszbejelentés érkezett a Polgármesteri Hivatalhoz, mely egyes vendéglátó üzletek környezetében, jellemzően éjszakánként tapasztalható szemetelésre, erős zajra, illetve a vendégek nem megfelelő közterületi tevékenysége folytán megjelenő közegészségügyi, illetve higiéniai problémákra hívta fel a figyelmet. A megoldás érdekében a rendőrséggel és a polgárőrséggel együttműködve több ellenőrzésre, illetve hatósági intézkedésre került sor, ezek azonban nem nyújtottak tartós megoldást, hiszen ezekben az esetben a tényállás alapos tisztázása és a minden kétséget kizáró bizonyítás nehézkes, különösen a szabadidős zajforrásból származó zaj esetén, mivel annak jellegéből adódóan határértéket nem lehet rá megállapítani, mert azonos körülmények között nem ismételhető. A fentieket alapulvéve megállapítást nyert, hogy az egyedi esetekben igénybe vehető hatósági eljárás nem tudott megoldást nyújtani a fenti összetett probléma kezelésére, ezért megvizsgálták annak lehetőségét, hogy az üzletek éjszakai működését az önkormányzat milyen jogi megoldással tudná normatív módon befolyásolni annak érdekében, hogy az éjszaka történő nyitvatartás lakosságot zavaró következményeit felszámolhassák.

Dr. Bács István hangsúlyozta, hogy a rendelet hatálya eleve nem terjed ki a szálláshely szolgáltatókra, a benzinkutakra, a kulturális és sportlétesítményekben üzemeltetett vendéglátókra, a meleg konyhás  vendéglátóhelyekre és a vendéglátó üzletek szilveszteri rendezvényeire. – Azonban jelenleg is van a városban néhány olyan vendéglátóipari egység, amiket szeretnénk megregulázni és szeretnénk a jogszabályoknak érvényt szerezni, ami viszont csak úgy lehetséges, ha rendelet formájában tesszük. A csütörtökön elfogadott rendeletet cizellálni kell, részben a közösségi médiában megjelent észrevételek alapján – hangsúlyozta az alpolgármester. Hozzátette: – Finomítani fogjuk a rendeletet, amiben el kívánjuk érni, hogy a jelenleg problémás helyeket szankcionálni tudjuk, de közben azt is szeretnénk, ha a tisztességesen működő helyek nem éreznék úgy, hogy rájuk felesleges terheket teszünk. Nagyon kevés olyan vendéglátóhely lesz, amelyik nem fogja tudni teljesíteni a kiérlelt szabályokat, azonban a polgármesteri hivatal kezébe ad egy olyan lehetőséget, ami mellett már eljárhat az esetleges panaszok és bejelentések után – mondta Dr. Bács István.

Újságíró kérdésre az alpolgármester elmondta, hogy már a márciusi közgyűlési ülésen módosítani fogják a rendeletet, így azt követően hirdetik ki, hogy mi a teendője a helyi vendéglátóknak. Az alpolgármester kiemelte újra, hogy finomodni fog a rendelet, amiben valamilyen fokú regisztrációhoz kötik majd a nyitva tartás bejelentését.

 

Címkék