Új díjat alapítanának a diákok elismerésére

Koszorúzással és ünnepi műsorral emlékezett a város az 1848-as forradalomra. A márciusi ifjak ünnepén Urbán Jonatán diákpolgármester az Érd Diákságáért Díj megalapítását kezdeményezte, amit T. Mészáros András polgármester is támogatott. A megemlékezésen került sor város kitüntető díjainak adományozására is.

Hasonló tartalmaink:

Koszorúzással és megemlékezéssel ünnepelte a város az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörésének 169. évfordulóját. A Tállya utcai emlékműnél délelőtt tíz órakor koszorúzott Aradszki András államtitkár, országgyűlési képviselő, T. Mészáros András polgármester, Érd és a testvérvárosok (Lubaczów, Szászrégen és Léva) vezetői, képviselői, az Érdi Ifjúsági Önkormányzat delegációja, valamint a Fidesz frakció, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség, a Fidelitas, a KDNP és a Jobbik érdi szervezetei, a kisgazdák és a 20-30 Egyesület. Elhelyezték virágaikat a nemzetiségi önkormányzatok, a városi intézmények, civil szervezetek és az érdi iskolák delegációi, valamint a lakosság is.

A megjelenteket Pergel Antal történész, az Érdi Szakképzési Centrum főigazgatója köszöntötte, aki a ’48-as forradalom szabadságharccá alakulására emlékezett vissza, amelynek során sok bátor férfi kockáztatta, mintegy 24 ezer pedig életét is adta hazájáért.

– A honvédsereg tisztjei katonailag képzettek voltak, a honvédek azonban mintegy fél év leforgása alatt tettek szert olyan katonai ismeretekre, hogy eredményesen tudták felvenni a harcot erős birodalmak hadseregeivel. A honvédsereg gyalogosai, huszárai és tüzérei példát mutattak Ausztria és Oroszország katonáinak. Tiszteletet érdemelnek azért a bátorságért, amellyel vállalták a küzdelmet ellenségeikkel. A haláltól gyakran csak kardnyújtásnyira voltak, mégis megtették, amit a haza megkövetelt tőlük. Miközben soha nem felejtjük el Görgey, Klapka és az Aradon kivégzett tábornokok nevét, emlékezzünk azokra a névről alig ismert katonákra is, akik a legnehezebb körülmények közt is teljesítették a parancsot, és helytálltak a szabadság védelmében a legsúlyosabb ütközetekben is – emelte ki Pergel Antal.

Az ünnepi koszorúzáson közreműködött a a Vitéz Mikecz Kálmán Honvéd és Huszár Hagyományőrző Egyesület, valamint az Érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola kórusa (karnagy : Ilosfai Csilla).

A koszorúzást az ünnepi megemlékezés követte a Szepes Gyula Művelődési Központban. A műsor térzenével kezdődött: a művelődési ház előtti téren a Lukin László Alapfokú Művészeti Iskola Fúvószenekara játszott (Zwickl Ágoston vezényelt), a nagyterem színpadán pedig a Kőrösi iskola kórusa énekelt az ünneplőknek.

Az ünnepi beszédet, ahogy tavaly is, Érd diákpolgármestere mondta – mint emlékezetes, a 2015-ös március 15-ei megemlékezés keretében tartott rendkívüli közgyűlésen döntöttek a képviselők a város ifjúsági önkormányzatának létrehozásáról. Mint arra Urbán Jonatán is felhívta a figyelmet, az idei volt a második alkalom, hogy az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc ünnepén az érdi Ifjúsági Önkormányzat képviselője mondhatott ünnepi beszédet.

A fiatalember hangsúlyozta: ahogy a ’48-as fiatalok annak idején megtették, úgy a maiaknak is meg kell cselekedniük a maguk dolgát a közösségért, mindazt, amit a lehetőségek engednek, és még a lehetőségek határait is szélesítve, mert igazán édessé az a gyümölcs válik, amelynek fáját magunk ültetjük, magunk gondozzuk.

– Erre adott lehetőséget Érd önkormányzata, amikor két évvel ezelőtt létrehozta az Ifjúsági Önkormányzatot. És ezzel a lehetőséggel élnek is az érdi diákok, amikor immár két éve részt vesznek a választáson, és bizalmat szavaznak azoknak, akik reményeik szerint a legjobban képviselhetik az érdekeiket. A mi életünkben ez a nap a demokrácia ünnepe. Ezért az Ifjúsági Önkormányzat úgy döntött: kezdeményezi a városvezetésnél, hogy ezentúl az ifjúsági önkormányzati választás napja hivatalosan is legyen az Érdi Diákok Napja – jelentette be Urbán Jonatán, hangsúlyozva: míg ő az ifjúsági önkormányzat képviselőivel a nyilvánosság figyelmétől kísérve dolgoznak, sokan vannak, akik csendben, elismerést nem várva tesznek a közösségükért; ők azok, akik talán tudtukon kívül az igazi erőt jelentik.

– Az Ifjúsági Önkormányzat szeretné megmutatni a városnak, hogy kik ők. Szeretnénk, ha megkapnák az őket megillető megbecsülést, szeretnénk, ha tevékenységük példaként szolgálna mindenki számára. Ezért az Ifjúsági Önkormányzat az Érd Diákságáért Díj megalapítását is kezdeményezi.  A díjat minden évben az Érdi Diákság Napján adná át a leköszönő Ifjúsági Önkormányzat annak a személynek, aki abban az évben a legtöbbet tette az érdi ifjúságért – zárta szavait Urbán Jonatán.

T. Mészáros András polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: öröm és büszkeség, hogy a márciusi ifjak ünnepén már második éve az Érdi Ifjúsági Önkormányzat polgármestere mondhat ünnepi beszédet, hiszen ez a nap tulajdonképpen az ifjúság napja.

– Örülök azoknak a fiatalos, mégis okos gondolatoknak, amelyeket az imént hallhattunk. Kitűnik belőle az a felelősség, amely ezzel a megbízatással jár, a közösség iránt, amelyet képvisel – mondta a polgármester, hozzátéve: sajnálhatják, hogy nem hallották ezeket a gondolatokat a távolmaradók, közöttük azok a baloldali politikusok, akik szándékosan, politikai számításból bojkottálják az érdi fiatalokat és a március 15-ei városi megemlékezést.

– Urbán Jonatán két figyelemreméltó javaslatát, hogy az ifjúsági önkormányzati választás napja a jövőben legyen a diákság napja, illetve hogy a város önkormányzata alapítsa meg az Érdi Diákságért Díjat, meghagyva a jogot az ifjúsági önkormányzatnak a díj odaítélésére, a magam részéről teljes szívemből támogatom, és áprilisban a közgyűlés elé fogom terjeszteni. Mondhatom, hogy ezek lesznek az érdi áprilisi törvények – jegyezte meg T. Mészáros András, aki emlékeztetett arra: mikor két éve útjára indították az ifjúsági önkormányzatot, az volt a céljuk, hogy a város ifjúsága a város közügyeinek szereplőjévé válhasson: kapjon szerepet a fiatalságot érintő döntések előkészítésében, valamint felhatalmazást nyerjen az érdi diákság többsége által támogatott program megvalósításában.
– Büszke vagyok az érdi diákságra, az érdi fiatalokra – zárta szavait a polgármester.

Az ünnepi köszöntők után került sor a város kitüntető díjainak adományozására.

Érd Városáért Kitüntetést kapott Tóth Tamás volt alpolgármester (laudációja itt olvasható), Érd Város Életmű Díjában részesült Darabont Tamás festőművész (laudációja itt olvasható), és a közgyűlés Érd Város Díszpolgára Kitüntető Címmel ismerte el Szabó Edina, az ÉRD női kézilabdacsapat vezetőedzője munkáját (laudációja itt olvasható).

A rangos kitüntetéseket T. Mészáros András polgármester adta át a díjazottaknak, akik beírták nevüket a város krónikájába.

Tóth Tamás volt alpolgármester a díj átvétele után köszönetet mondott azért, hogy húsz éven át szolgálhatta a közösséget, míg Szabó Edina azt emelte ki köszönő beszédében: munkája nagyon sok örömmel és rengeteg feszültséggel jár, a siker kulcsa pedig az, hogy olyan csapat veszi körül, amelynek tagjai – azaz a munkatársai – a lehető legnagyobb odaadással, a legmagasabb szinten végzi a munkájukat. Közülük külön köszönetet mondott Rácz Marianne kapusedzőnek.

– Nagyon büszke vagyok, hogy ennek a közösségnek a tagja lehetek, és szeretném megköszönni Érd városának, hogy elismeri és támogatja a munkánkat. Szívből köszönöm mindenkinek – zárta szavait.

Az ünnepi megemlékezésen adták át az Érd Médiacentrum Pro Publicitate Díját, amelyet az a helyi vagy térségi közintézmény, hivatal, civil szervezet nyerhet el, amely az elmúlt egy évben leginkább partner volt az itt élők tájékoztatásában.

A díjat idén a Csuka Zoltán Városi könyvtár nyerte el. A kitüntetést T. Mészáros András polgármester és Fekete Zoltán, az Érd Médiacentrum ügyvezető-főszerkesztője adta át Sebestyénné Majchrowska Ewának, a könyvtár igazgatójának. (Részleteket lásd alábbi cikkünkben.)

Az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörésének 169. évfordulóján tartott megemlékezés a Magtár hagyományőrző táncegyüttes és a Pittyendáré zenekar műsorával ért véget.

(Fotók: Boros Sándor)

 

Címkék