Harmincezer óra szolgálatban

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata együttműködési szerződést kötött korábban az Érdi Városi Polgárőr Egyesülettel, melyben kikötötték, hogy a város anyagilag támogatja az egyesületet annak érdekében, hogy a polgárőrséget hatékonyan bevonja a helyi közrend és közbiztonság védelmébe. A megállapodás alapján a polgárőrség minden év áprilisában köteles beszámolni a közgyűlésnek a szakmai tevékenységéről.

Hasonló tartalmaink:

Macsotay Tibor, az egyesület elnöke tájékoztatójában leszögezte, hogy 2016-ban a polgárőrség két fő irányt határozott meg. Az egyik, hogy minél hatékonyabban megfékezzék az illegális szemétlerakást, a másik pedig, hogy kidolgozzák és a gyakorlatban is hatékonyan alkalmazzák a Nagyvárosi Bűnmegelőzési Programban lefektetett irányelveket, ami a közbiztonság erősítését és a lakosság biztonságérzetének javítását szolgálja.

A környezetvédelem tekintetében komoly előrelépések történtek, hiszen a tavaszi várostakarítási akció után lezárták a Tárnoki úti kiserdőt, és a megóvása érdekében a polgárőrség megszüntette az átmenő gépjárműforgalmat is az érintett területen. A bevezető szakaszoknál kőtorlaszokat helyeztek el, helyenként árkot is ástak azért, hogy az illegális hulladéklerakást megszüntessék, vagyis megőrizzék azt az állapotot, amely a „TeSzedd” akciónak köszönhetően alakult ki. A másik ilyen kiserdő a Zólyomi utcától és a Visegrádi utcától elterülő, a Fundoklia völgyhöz tartozó rész, ami Érd egyik legfertőzöttebb területe volt, mondhatni az illegális hulladéklerakás melegágya. A várostakarítás után az önkormányzattal összefogva ezt a területet is körbezárták és rendszeres ellenőrzés alá vonták. Az ősszel meghirdetett zéró tolerancia következtében pedig tovább csökkent az illegális szemétlerakás, hiszen a városvezetés segítségével rendszámfelismerő kamerákkal, a térfigyelő rendszerrel, valamint humán erőforrás bevonásával hajtóvadászatot indítottak azokkal szemben, akik törvénytelenül helyeznek el hulladékot a város bel- és külterületén.

A Nagyvárosi Bűnmegelőzési Program elindítása óta 1500-2000 érintett személyt sikerült megszólítani közvetett úton. Rendszeresen kitelepültek tavaly az érdi áruházakba, de személyesen is felkeresték azokat a nyugdíjasokat, akiknek az életkörülménye miatt fennállhat a veszélyeztetettség lehetősége. Az Érdi Városi Polgárőr Egyesület tagja az Idősügyi Tanácsnak, azon keresztül újabb nyugdíjas szervezetekkel történt kapcsolatfelvétel és tartottak megelőző, figyelemfelhívó előadásokat például arról, hogy hogyan szűrjék ki a telefonos csalókat.

Az érdi polgárőrök 2016-ban négy gépkocsival, hat motorkerékpárral, három biciklivel 154-en 31.600 órát töltöttek szolgálatban. Kiváló kapcsolatot ápolnak a helyi rendőrséggel, a közterület-felügyelettel és az érdi szolgáltatókkal. Részt vettek a téli krízis időszakban, autóik meleg teával és takaróval voltak felszerelve és 24 órában elérhetőek voltak. Az Érdi Városi Polgárőr Egyesület részt vett a városi rendezvények biztosításában is.

(Érdi Újság)

Címkék