Mindketten visszafordultak

Május 23-án Klein Dávid és Suhajda Szilárd az alaptáborból elindult, hogy oxigénpalack használata nélkül megmássza a világ legmagasabb pontját, a Mount Everestet, ám előbb Suhajda Szilárd a kettes táborból fordult vissza, mert az éjszaka folyamán súlyos gyomorproblémákkal küzdött. Majd Dávid 8000 méterről fordult vissza.

Hasonló tartalmaink:

Mint a Magyar Everest Expedíció médiapartnere, az RTL beszámolt róla, Klein Dávid a 7200 méteren lévő hármas táborban jól érezte magát, éjszakája nyugodt és pihentető volt, majd május 25-én hajnalban indult el a hármas táborból a Déli-nyeregig, melyet tíz óra alatt ért el. Innen hat óra pihenés és némi kényszerű ott tartózkodás után indult tovább a szélsőséges és kiszámíthatatlan időjárás mellett a csúcsmászásra, de a rendkívül erős szél megállásra kényszerítette.

– Azt hiszem, nem nagyon éltem még át időjárás szempontjából ennyire szeszélyes szezont: nem arról van szó, hogy a hegy egyáltalán nem kínál lehetőségeket, de az előrejelzésben feltűnő ablakok (gyakran inkább rések) folyton-folyvást változnak, elmozdulnak, bezárulnak… – írt még Dávid az alaptáborból a csúcsmászás megindítása előtt.

Dávid a két filmes serpával együtt kb. 8115 méterről az életük megóvása érdekében visszaereszkedtek a négyes táborba, innen csak a hajnali órákban indultak el alacsonyabb magasságba.

– Amikor megismertem Dávidot és Szilárdot, két nagyszerű sportemberrel találkoztam. Rögtön tudtam, hogy elszántságuk és kitartásuk példamutató lesz mindenki számára és a célt, amit el szeretnének érni nem csak magukért, hanem az egész országért teszik. Az idei szezonban meglehetősen nehéz időjárási körülmények fogadták az expedíciót, ami sajnos nem befolyásolható. A fiúk mindent megtettek, tökéletes fizikai és mentális állapotban érkeztek az Everest alaptáborába. A déli oldalon ebben a szezonban a hegymászók közül ők mentek fel először 7000 méterre, a harmadik akklimatizációs körben rendhagyó módon 8000 méteren éjszakáztak. A management teljes mértekben egyetértett és kiállt Szilárd döntése mellett, egy igazi sportember, barát és hegymászó, aki meg tudta hozni azt a számára nehéz döntést, hogy idő előtt visszatér az alaptáborba, ezzel is lehetőséget biztosítva Dávidnak a további sikerhez. A csúcsmászás során a hegyen zord időjárás uralkodott végig, így sajnos Dávidnak is dönteni kellett. Ez egy nehéz, veszélyekkel teli sportág, de mind a két meghozott döntés felelősségteljes volt, hiszen az expedíció filozófiája a tiszta és biztonságos mászás. Én büszke vagyok, hogy ismerhetem őket, és biztos vagyok benne, hogy fog még magyar hegymászó oxigénpalack használata nélkül állni a világ tetején! – nyilatkozta Stefano Favaro, az expedíció managere.

Címkék