Mától megváltozik a kenyerek összetétele

A kenyerek minőségének javítása és a fogyasztók védelme érdekében június 23-tól lép életbe a sütőipari termékekre vonatkozó előírás. A Földművelésügyi Minisztérium 2016. december 19-én módosította a Magyar Élelmiszerkönyvben azt az utasítást, ami 15 féle kenyér esetében szabályozza azok összetételét.

Hasonló tartalmaink:

Magyarország Kormánya számára fontos, hogy a fogyasztók egyre jobb minőségű élelmiszerekhez jussanak hozzá. Éppen ezért az új kenyerek az egészséges táplálkozás igényeinek megfelelő összetételű termékek, közöttük a teljes kiőrlésű, a kukoricás, rozsos, graham-, tönkölybúza-, és búzakenyér, vagy a rozskenyér. A sütőipari termékre vonatkozó változás részeként az összetevők közé alapanyagként bekerültek álgabonák (hajdina, amaránt), melyek szintén egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének.

Az Élelmiszerkönyv szabályozza a lisztkeverékekből készített kenyereknél a lisztek pontos arányát. Június 23-tól például a rozskenyérnek minimum 60 százalék (az eddigi 40 helyett), míg a rozsos kenyérnek legalább 30 százalék (a korábbi 15,1 helyett) rozslisztet kell tartalmaznia.

A 6 hónapos átállási idő lejártával a mai naptól csak olyan sütőipari termékeket állíthatnak elő a gyártók, amelyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, kivéve azok a termékek, melyeket június 22-én állítottak elő vagy kerültek forgalomba.

Mint az MTI tudósításában olvasható, a legnagyobb változás a teljes kiőrlésű kenyereknél várható:  június 22. után csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amelyek bizonyítottan 60 százalék, vagy afeletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Eddig ennek a minősítésnek a birtoklásához a pékségeknek elég volt 5 százalék teljes kiőrlésű lisztből sütött termékeket előállítani. Módosulnak a Graham és a tönkölykenyerek összetevői is, előbbinél minimum 90 százalékban Graham lisztet kell használni sütésnél, utóbbinál pedig 60 százalékban tönkölylisztet. A kenyerek tápértékét, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 gramm késztermékre vonatkozó mennyiségét a csomagolt áruk esetében már a múlt év decemberétől fel kell tüntetni a csomagoláson. Mostantól ez az előírás a csomagolatlan termékekre is vonatkozik úgy, hogy ezen értékeknek kéznél kell lenniük írott formában és az üzletben is.

Fontos változás az is, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv új rendelkezéseinek hatályba lépésével a házi kenyér elnevezés megszűnik, helyette az ebbe a csoportba tartozó termékeket fehér-vagy búzakenyérként lehet forgalomba hozni.

Lakatos Tibor, a Magyar Pékszövetség alelnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: a kenyérárak várhatóan nem emelkednek a változások miatt.

(MTI, FM Sajtóiroda)

Címkék