Éjszakai guruló forgatag

Negyedik alkalommal rendezte meg szombat este az Érd Körbe Egyesület az éjszakai kerékpározást, vagyis az Érd Körbe Night-ot. Az eseményen mintegy félszázan vettek részt, vállalva, hogy kivilágítva, a nappali túrákhoz képest valamivel tempósabban tekernek harminc kilométert Érd körül.

Hasonló tartalmaink:

Rédly Barnabás, főszervező elmondta, hogy az éjjeli bringatúra gondolata sokkal régebben fogalmazódott meg az egyesület tagjai között, mint maga a megvalósítás, hiszen míg a hagyományos Érd Körbe programot tavasszal már harmincadik alkalommal szervezték meg, addig az éjszakai tekerés még csak gyerekcipőben jár. Mint megtudtuk az érdi kerékpárosok is igényelték, hogy legyen esti kiruccanás, így a szervezők végül elkezdték megszervezni az Érd Körbe Night-ot.

Az éjjeli tekerésen lényegesen kevesebben vesznek általában részt, mint a tavaszi és az őszi kirándulásokon, ezért ilyenkor nincsen rendőri felvezetés, a kerékpárosok egymásra vigyáznak – jelentette ki Rédly Barnabás. – Azért is volt egy táv meghirdetve, hogy együtt maradjon a csapat, de ki lehet most is szállni 10 kilométer után, vagy akkor, amikor elfárad az ember. A tapasztalatunk egyébként az, hogy éjjel sokan vannak, akik hazáig tekernek velünk, majd elbúcsúznak és vissza már nem jönnek a főtérre – mondta mosolyogva a főszervező, majd hozzátette az a jó az Érd Körbe Night-ban, hogy együtt van egy nagy biciklizést kedvelő társaság, akik együtt kerékpároznak az éjszakában. A biztonsági feltételekről pedig azt is megtudtuk, hogy a legfontosabb szempont a fékek és a kerekek megfelelő állapota volt és kiegészítésként az éjszakai Érd Körbén az első és hátsó lámpák is kiemelten fontosak voltak. A rendőrség kérése volt, hogy minden résztvevő zöld láthatósági mellényt viseljen és a lakosság esti nyugalma érdekében ne használjon zavaró hangot adó berendezést.

Volt, aki egész héten a túrára edzett, legalábbis az Érdi Újság által megkérdezett gimnazista fiatalok azt mondták, hogy tudatosan készültek az Érd Körbe Night harminc kilométeres távjára. – Minden nap bicikliztem legalább harminc kilométert, és kerestem azokat az utakat, ahol vannak emelkedők, hogy itt már ne érjenek meglepetések – mondta Dobovits Lili, aki évek óta részt vesz az Érd Körbén, de éjjel még nem tekerte le a túrát. Barátja, Kováts Bence viszont rutinos résztvevő volt, hiszen már tavaly is végigtekerte éjjel a távot és már legalább fél tucatszor volt a tavaszi és az őszi kerékpáros eseményen. A „night-ra” külön nem edzett, mert amúgy is mindenhová biciklivel jár, több ezer kilométer van a lábában kerékpáron.

Egy másik társaság Budapestről érkezett az éjszakai kétkerekűzésre. Reggel a Kopaszi-gátnál találkoztak, majd eltekertek Érdig, megnézték a nevezetességeket, majd átbicikliztek Százhalombattára, s onnan vissza az érdi városközpontba, hogy részt vegyenek az esti kiránduláson. Kérdésünkre elmondták, hogy haza is kerékpárral mennek, véletlenül sem ülnek vonatra. – Tavasszal vettünk részt először a rendezvényen. Nagyon tetszett, hogy a város ilyen dimbes-dombos, mégis nagyon kellemesen lehet rajta kerékpározni. Most hárman jöttünk, tavasszal tizenöten voltunk és hasonló népes táborral tervezünk részt venni az őszi Érd Körbén is – mondták.

Címkék