Lóhús a hamburgerben

Öreg, beteg lovak húsát dolgozta fel és értékesítette marhahúsként az a 66 személy, akiket a napokban vettek őrizetbe Spanyolországban. A letartóztatások egy közel fél évtizede zajló botrány végére tehetnek pontot, amely arra is rámutatott, hogy alkalmanként milyen könnyen kijátszhatók az uniós élelmiszer-egészségügyi szabályok. Magyarország is érintett.

Egy lóhússal kapcsolatos bűnügy végjátékára került sor a napokban Spanyolországban. Az Europol, vagyis az Európai Rendőrségi Hivatal 66 embert tartóztatott le azzal a váddal, hogy marhahúsként értékesítettek lóhúst, így tettek szert tetemes haszonra. A főkolompost – egy holland állampolgárságú személyt – Belgiumban sikerült elcsípni – írja az agrárszektor.hu honlap.

A több helyről érkező, gyenge minőségű árut (általában marha- és lóhúst vegyesen, de néha csak utóbbit) több helyen keverték készre, majd Belgiumba szállították, amely az egyik legnagyobb lóhúsexportőr az Európai Unióban. Az ügyeskedést nagyjából öt évvel ezelőtt kezdték, amikor a marhahús kilója 3 euró, a lóhúsé 2 euró körül alakult, így tetemes nyereségre tehettek szert a csalás révén.

Az esetet súlyosbítja, hogy a lóhús nem volt alkalmas emberi fogyasztásra, ám a hivatalos papírok (sőt mikrochipek) meghamisítása révén értékesíteni tudták külföldre. Az öreg, beteg állatok főleg Portugáliából és Észak-Spanyolországból származtak, a leöléseket két vágóhídon végezték. A nyomozásba a közvetlenül érintett Spanyolország, Portugália és Belgium mellett a francia, olasz, angol, svájci és román hatóságokat is bevonták.

A botrány 2013-ban még Írországban pattant ki, ott figyeltek fel rá, hogy bizonyos – hamburgerekhez felhasznált – „marhahúsok” valójában 100 százalékban lóhúsból állnak. Ezt rövidesen DNS-tesztekkel is sikerült alátámasztani. Az Európai Bizottság rögtön átfogó vizsgálatot indított az uniós összes tagállam, valamint Norvégia, Izland és Svájc részvételével.

A 4144 begyűjtött mintából 193 pozitívnak bizonyult, a 4,6 százalékos megdöbbentő arány pedig arra világított rá, hogy alkalmanként milyen könnyen kijátszhatók az uniós élelmiszer-egészségügyi szabályok. A bevezetett szigorítások után a vizsgálatot újra elvégezték, és akkor a 2622 mintából már „csupán” 16-ban találtak lóhúst (ez 0,61 százalékot jelent). Tagállamonként viszont jelentős eltéréseket lehetett tapasztalni, Magyarországon például a 101 mintából 4 esetében (4 százalék) sikerült kimutatni, hogy a marhahúsként forgalomba hozott termék tisztázatlan eredetű lóhúst is tartalmaz.

A bűnszervezet felgöngyölítése jelenleg is tart, a hatóságok azt gyanítják, hogy a lefülelt spanyol csoport a hálózatnak csak egy kisebb része lehet. A botrány a húsáruk mellett fagyasztott termékeket is érintett, illetve érezhetően visszavetette a gyorsétterem-láncokba vetett vásárlói bizalmat.

(forrás: agrászektor.hu)

Címkék