CSEH LÁSZLÓ EZÜSTÉRMET SZERZETT, ÖTÖDIK LEHET A NŐI PÓLÓCSAPAT

Szerdán teljes lett a magyar éremkollekció a budapesti FINA-világbajnokságon, mert Hosszú Katinka arany- (200 méter vegyes) és a férfi 4×100 méteres gyorsváltó bronzérme után Cseh László ezüstöt szerzett 200 méter pillangón. A 32. életévét taposó veterán 2003 óta minden vb-ről hozott érmet, most nyolcadszor, és ez megdönthetetlennek tűnő világrekord.

Hasonló tartalmaink:


Akár magyar napnak is nevezhetjük a szerdát a Duna Arénában, hiszen két döntőben három úszónk ugrott vízbe: a 200 méter női gyors fináléjában Hosszú Katinka, aki ezt a számot „kirándulásnak” tekintette, majd fél órával később 200 méter férfi pillangón a „magyar szendvics”, ahogyan Kenderesi Tamás elnevezte önmagát és Cseh Lászlót, akik a hármas és az ötös pályán közrefogták a szám nagy esélyesét, a japán Daija Szetót.

A nyitó döntő azonban nem Hosszúról szólt. Bár az Iron Lady ötvennél második, száznál harmadik helyen tempózott, a végére elfogyott, és csak tisztes távolból nézte, ahogy a tanári módon taktikázó világcsúcstartó, a 29 éves olasz Federica Pellegrini – aki a verseny után bejelentette: ez volt élete utolsó 200 méter gyorsa – lehajrázza a végig vezető ausztrál Emma McKeont.
Utóbbi holtversenyben végzett a második helyen a szám olimpiai bajnokával, Katie Ledeckyvel, aki igencsak szomorúan vette tudomásul vereségét, mert ezzel kútba esett a híres „Ledecky Sweep”, vagyis már nem fogja megnyerni az összes gyorsúszó számot 200-tól 1500-ig…

„Hát persze hogy szerettem volna előrébb végezni, de én már előzőleg is azt mondtam, a dobogótól a nyolcadik helyig bármi lehet – nyilatkozta Hosszú a vegyes zónában. – Ez most hetedik lett, hazudnék, ha azt mondanám, hogy ezzel boldog vagyok. Hogy tartalékoltam-e a 200 pillangó középdöntőjére? Nem, ez egy döntő volt, itt mindent belead az ember.”

Bár a 400 méter vegyes még hátravan, de az embernek az az érzése, mintha tavaly, Rio évében kirobbanóbb formában lett volna a kétszer is hivatalosan a világ a legjobbjának megválasztott úszónő. Cseh László sohasem volt a világ legjobb úszója, viszont olyan rekord gazdája, amit soha senki nem fog megjavítani. Tudniillik Laci 2003 óta minden világbajnokságról éremmel tért haza, így tetKenderesi, az ifjú titán jól kezdett, az öngyilkos tempóban rajtoló londoni olimpiai bajnok Chad Le Clos mögött ötvennél második volt, Laci a mezőny közepén bújt meg. A dél-afrikai ereje csak nem akart elfogyni, és bár Cseh szenzációsan jött föl a hajrában, Le Clos-nak maradt 39 század előnye. Kenderesi, aki meg akarta nyerni a számot, csak negyedik lett.

„Csalódott vagyok, nem ilyen időre és helyezésre számítottam. Pár hete még sokkal több volt bennem” – kesergett Tari Imre tanítványa.

Cseh és Le Clos az egész vb legszebb jelenetét produkálta, a magyar fiú még a vízben megölelte legyőzőjét, aki erre a magasba emelte Laci kezét, jelezve, hogy ő az igazi győztes.

„Második lettem, nem vagyok csalódott, mert óriási kérdőjel volt bennem, rengeteg embernek kell köszönetet mondanom, amiért egyáltalán el tudtam indulni ezen a vb-n. Lelkileg nem voltam a magabiztosság csúcsa” – mondta Cseh, akinek emberfeletti erőfeszítésébe került 31 évesen újrakezdeni az edzéseket a riói olimpiát követő pihenő után.Zárásként a 200 méter pillangó középfutamából Hosszú a hatodik, Szilágyi Liliána a hetedik idővel biztosította helyét a csütörtök esti döntőben.

Döntők, 200 m női gyors: 1. Federica Pellegrini (olasz) 1:54.73 perc, 2. Ledecky (amerikai) és McKeon (ausztrál) 1:55.18-1:55.18; 200 m férfipillangó: 1. Chad Le Clos (dél-afrikai) 1:53.33 perc, 2. Cseh László 1:53.72, 3. Szeto (japán) 1:54.21, 4. Kenderesi Tamás 1:54.73; 50 m férfimell: 1. Adam Peaty (brit); 800 m férfigyors: 1. Gabriele Detti (olasz) 7:40.77 perc, 2. Wojdak (lengyel) 7:41.73, 3. Paltrinieri (olasz) 7:42.44; 4×100 m mix vegyes váltó: 1. Egyesült Államok 3:38.56 perc, világcsúcs, 2. Ausztrália 3:41.21, 3. Kanada 3:41.25.t most is, sorozatban nyolcadszor. És ha öt méter még hátravan, akkor arany is lehetett volna az az ezüst, de hát a 200 pillangó sajátossága, hogy pont 200 méterig tart.

Címkék