Varázslatos ceremónia

A divat állandóan változik, ami alól nem kivétel az esküvő sem. Évről évre újabb és újabb trendekkel találkozunk, legyen szó az esküvői ruháról vagy a szolgáltatókról. Manapság nagyon sok pár kéri és igényli, hogy az esküvője helyszínén történjen a polgári és újabban az egyházi szertartás is. Aztán bemennek az aktuális hivatalokba és szembesülnek azzal a ténnyel, hogy az elképzelésük korántsem olyan egyszerűen kivitelezhető. Miért? És akkor mi a megoldás, hogy az álmok valóra váljanak? 

Hasonló tartalmaink:

Néhány évvel ezelőtt még senkinek nem okozott gondot, hogy a polgári szertartás után elmegy a templomba majd a vacsora helyszínére. Ma azonban már más a helyzet. A párok többsége az amerikai stílusú esküvőket helyezi előtérbe. Valljuk be, nem véletlenül. Mégiscsak a “Nagy napról” van szó, ami egyszeri és megismételhetetlen. Egyre több az egyedi kívánság, a személyre szabott megoldás. A ceremónia kivitelezése is ebbe a kategóriába tartozik. Már nem ragaszkodnak a házasságkötő terem falain belül megtartott szertartáshoz, hanem legtöbbször egy külső helyszínre kérik az anyakönyvvezetőt.

A szertartásvezető, mivel szabadsággal rendelkezik hivatali kötelékek nélkül, az anyakönyvezést rábízza az illetékes hivatalra. Bármilyen anyakönyvet, így a házasságit is, az anyakönyvi hivatalokban állítják ki. Az anyakönyvvezetőknek nem az a feladata kizárólag, hogy szombatonként összeadják a párokat, hanem ettől jóval összetettebb. Mindennemű anyakönyvezést ellátnak, így a házassági anyakönyvi kivonatot is ők állítják ki.

Szertartásvezető felkérésével tartott ceremónián a pár a kitűzött esküvő előtt két tanúval bemegy az anyakönyvi hivatalba és ott aláírják a hivatali anyakönyvet, majd megkapják a házassági anyakönyvi kivonatot. Ezután kerül sor arra, hogy a választott esküvő napján a szertartásvezető vezeti a pár által kért formában a ceremóniát, ami mind tartalomban, mint megjelenésben követi a násznép által megszokott formát, amibe persze a pár egyedi igényei is benne vannak. Vagyis külsőleg teljesen azonos az anyakönyvvezetőkkel.

Hogy ki a szertartásvezető és mit jelent a szertartásvezetés, arról Feir Krisztina, szertartásvezetővel beszélgettünk az Érd FM 101,3 Köztünk Marad című műsorában. 

Címkék