Igazi szövetségben, együtt kiteljesedve

Közel két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik.

Hasonló tartalmaink:

Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A Házasság Hete apropóján készítettünk egy összeállítást arról, hogy Érden milyen a házasulási kedv.

Míg országosan 2002 és 2010 között drámaian, 23 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, addig 2010-ről 2016-ra 46 százalékkal emelkedett. Ezzel párhuzamosan csökkent a válások száma, ez pedig azt jelzi, hogy a házasságok egyre stabilabbak. Az érdi adatokra kitekintve a stabilitás jellemző, ugyanis 2011 és 2017 között átlagosan évente 250 házasságkötés történt.

Finta Noémi, esküvőszervező, aki az egyik legnagyobb érdi rendezvényház egyik tulajdonosa is; lapunknak azt mondta, hogy tapasztalatai szerint közelebb vannak a harminc éves korhoz azok, akik mostanában összeházasodnak. A szakember szerint ennek társadalmi okai mellett az is az oka, hogy a mai fiatalok jellemzően később találják meg azt a párt, akivel végül hosszútávra tudnak tervezni.

Esküvő a Finta Rendezvényház kertjében– Valóban, leggyakrabban a harmincas korosztállyal találkozom a munkám során. Ennek oka leginkább az, hogy ők már elérték az anyagi biztonságot. Így megengedhetik maguknak azt, hogy a szülők támogatása nélkül, saját erőből és saját ízlésük szerint szerveztessék meg esküvőjüket. Finta Noémi elmondta azt is, hogy az esküvő időpontja szempontjából még mindig a nyári hónapok a legnépszerűbbek, az érdi házasulandók több mint 60 %-a nyárra szervezi az esküvőjét.

Nincs kérdés afelől sem, ki melyik napon tartja a ceremóniát, a szombat, mint hagyományos esküvőnap abszolút előnyt élvez a pároknál.  Az esküvők tervezett stílusáról is érdeklődtünk. Az esküvőszervező szerint a párok közel fele a fiatalos, elegáns stílusban gondolkodik, a talán szüleinktől ismert hagyományos “lagzi” stílusú esküvő csupán az átlag harmada számára tűnik vonzónak.

A mostanában házasságban gondolkodók esküvőjük létszámát többségben igyekeznek 100 fő alá szorítani, de többen – főleg, akik vidéki rokonokkal rendelkeznek – küldenek ki 150-nél is több meghívót.  A jegyespárok többsége nem bízza a véletlenre a nagy napjukat: többségük több mint 9 hónapot szán az esküvője megszervezésére.

Végezetül néhány szó a költségekről. Az esküvőszervező tapasztalatai szerint a legtöbb jegyespár költségvetése 1 és 3 millió forint között alakul az esküvőjüket illetően. Körülbelül 20 % szeretne ennél is kevesebbet költeni, ők 500 000 és 1 millió forint közé teszik a büdzsét. Összesen csupán 10 % költ 3 millió forint fölött. Itt azt is fontos megjegyeznünk, hogy a házasulandók több mint fele tervez igénybe venni szülői segítséget a finanszírozáshoz.

(fotó: Finta Rendezvényház)

Címkék