Önkormányzati támogatás az iskolakezdéshez

Ahol gyerek van, ott az augusztus nemcsak pihenéssel, nyaralással, hanem a következő tanévre való felkészüléssel is telik, főleg a többgyermekes családokban. A szaküzletekben úgy látják: idén valamivel előbb megkezdődött a tanszervásárlás. A tanévkezdéshez önkormányzati támogatás is igényelhető.

Hasonló tartalmaink:

Ennek egyik oka, hogy a nagy üzletláncok, multicégek már augusztus első harmadára időzítenek iskolakezdési akciókat, másrészt a munkáltatók ilyenkor osztják ki a tanszerre váltható utalványokat.

– Több, a boltunkban rendszeresen vásárló szülő, aki régebben mindig huszadika után jött, most már az augusztusi fizetés kézhezvételekor, azaz másodikán megvette a szükséges tanszereket – mondta lapunknak Pál Éva ügyvezető, hozzátéve: náluk inkább a kiegészítőket veszik a szülők, mert – mint fogalmazott – „a multik akciói alá mi nem tudunk menni”.

– Hozzánk azért jönnek, mert nálunk szakszerű segítséget kaphatnak a vásárláshoz, hiszen jómagam, illetve kollégáim is tanárok vagyunk – jegyezte meg Pál Éva, hozzátéve: náluk a középáras és a drágább termékek a kelendőek.

Az ügyvezető azt ajánlja a leendő elsősök, felső tagozatba, középiskolába készülő gyerekek szüleinek: az alapfelszerelést – táska, tolltartó, tornazsák, tisztasági csomag stb. – már a nyár folyamán vegyék meg, de a füzeteket, ceruzákat a tanító, szaktanár kívánalma, útmutatása alapján vásárolják majd meg szeptemberben – az elsősök rendszerint már nyár elején megkapják az iskola kívánalmait tartalmazó listát, így nem kell várni a vásárlással őszig.

Jó hír, hogy az árak nem emelkedtek tavaly óta. Mint az egyik érdi papír-írószerbolt vezetője, Tonkó Tibor érdeklődésünkre elmondta, náluk a füzetek 60 forinttól 300 forintig kaphatók, vastagságtól, minőségtől, mintától függően. Egy gyermek tanszercsomagja – felszerelt tolltartó, füzetek, festékek, körző, vonalzó, színes papírok, rajzlapok stb. -, körülbelül tizenötezer forintba kerülhet, ha mindent újonnan kell megvásárolni – tette hozzá. Ezt megerősítette az egyik vásárló is, aki a középiskolába készülő lányával nézelődött a tanszerek között.

– Most sem számítunk kisebb összegre. Mi általában a minőségi, drágább termékeket vesszük. Sajnos, az általános iskolából csak a vonalzó maradt, amit tudunk használni, mindenből új kell – mondta az édesanya.

Pár éve még a tankönyvek megvásárlása volt a legjelentősebb tétel iskolakezdéskor: most már kilencedik évfolyamig minden diák ingyen kapja a tankönyveket, alanyi jogon. A tankönyvek kiszállítása már augusztus elején megkezdődött az iskolákba, így a diákok a hónap végén, illetve szeptember elején átvehetik majd azokat.

Ahol sok a gyerek és kevés a fizetés, ott a tanévkezdés a tankönyvvásárlás nélkül is nagy anyagi teher, amit csak a különféle támogatásokkal lehet enyhíteni. Azok a családok, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 42750 forintot – gyermekét egyedül nevelő, illetve súlyosan fogyatékos vagy tartós beteg gyermeket nevelő család esetében a 49875 forintot –, idén is igényelhetnek tanévkezdési támogatást az önkormányzatnál.

A gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány többek közt tanszerek és ruha vásárlására használható fel; az igénylés határideje szeptember 30-a. Fontos tudni, hogy ezt a támogatást nemcsak az iskolás, hanem az óvodás, bölcsődés gyermekek szülei is igényelhetik. Tavaly összesen 625 érdi gyermek kapott ilyen segítséget az önkormányzattól – tudtuk meg Galyasné Légrádi Ágotától, a Humán Iroda szociálpolitikai csoportjának vezetőjétől.

Az Erzsébet-utalvány mellett egyéb támogatást is nyújt az önkormányzat: a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők egyszeri, gyermekenkénti 6000 forintos támogatást kapnak; ezt igényelni nem kell, a posta viszi ki augusztus végén. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű családok esetén ez az összeg valamivel magasabb: gyermekenként 6500 forint.

A rászoruló családok különféle normatív (azaz állami) támogatásokat kapnak a gyermekétkeztetésben: a rendszeres gyerekvédelmi kedvezményben részesülőknek nem kell fizetniük a bölcsődei, óvodai és általános iskolai étkezésért, a bölcsődékben, óvodákban pedig térítésmentesen étkezhetnek azok is, akiknek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nettó 110 225 forintot.

50 százalékos étkezésidíj-kedvezmény jár a három- vagy többgyermekes családoknak, illetve a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekeknek (persze csak abban az esetben, ha nem jogosultak ingyenes étkeztetésre), valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, középiskola nappali tagozatán tanuló diákok számára.

Az önkormányzat a normatív kedvezmény érvényesítését követően fizetendő térítési díjból további 50 százalékos kedvezményt biztosít, amennyiben a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 85500 forintot. A kérelmet a Polgármesteri Hivatal Humán Irodájához kell benyújtani.

(Érdi Újság)

Címkék