“Aki a magyarságnak hazát és megtartó hitet adott”

A város vezetői, önkormányzati képviselői, az egyházak képviselői, a civil szervezetek vezetői és tagjai és az érdeklődő érdi polgárok közösen emlékeztek augusztus 20-án az államalapítás ünnepén. Az eseményen megjelent Aradszki András államtitkár, országgyűlési képviselő is. T. Mészáros András polgármester egy perces néma főhajtásra kérte az egybegyűlteket a barcelonai terrortámadás áldozatainak emlékére.

Hasonló tartalmaink:

Ünnepi beszédében dr. Aradszki András államtitkár, országgyűlési képviselő a nagy királyra, országunk első szentjére emlékezett, aki a magyarságnak hazát és megtartó hitet adott, adott arra az uralkodóra és államférfira, aki nem embernek akart megfelelni, hanem Istennek, aki ha konkrét célt tűz maga elé, attól az élet viharai nem tántoríthatták el. Így adott életével és tetteivel példát és hitet a következő századokra, mindazoknak, akik a haza fönnmaradásáért küzdöttek. Ezt az ezer éven át megőrzött Szent István-i kultúrát fenyegeti most komoly veszély – hangsúlyozta.

- Választanunk kell, hogy együtt akarunk-e élni olyanokkal, akik nem tisztelik hitünket, kultúránkat és törvényeinket, olyan országban akarunk-e élni, ahol a terrorfenyegetettség a hétköznapok része? Vagy pedig Szent István-i alapokra épült országot akarunk, amely több mint ezer éve otthont és biztonságot ad a magyarságnak, amely a kereszténységen és a nemzeti identitáson alapszik – mondta az államtitkár.

Az ünnepségen köszöntötték az Érdi Bukovinai Székely Népdalkört. Ezernél több fellépés, mintegy száz népdalkörtag, lemezfelvételek, Európa-díj, Érd Városáért kitüntetés, népművészet mestere díj, a hadikfalvi betlehemes felelevenítése, rengeteg gyűjtőmunka és persze éneklés – ez jellemzi Érd egyik legrégebbi hagyományőrző kórusát, az Érdi Bukovinai Székely Népdalkört, amelyet Kóka Rozália, Magyar Örkség-díjas mesemondó, népdal- és népmesegyűjtő alapított 1971-ben az Érden élő bukovinai székely családok tagjaival.

Ezek az asszonyok az elmúlt évtizedekben fontos küldetést teljesítettek. Jelenleg Barta Viktória, az érdi zeneiskola tanára vezeti az együttest, viszi tovább és adja át a hagyományokat az ifjabb nemzedékeknek. A népdalkör tavaly ünnepelte fennállásának 45. évfordulóját. Augusztus 20-a alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma elismerő oklevelet ítélt meg a csoportnak, amit dr.. Aradszki András államtitkártól, Nagy Péter, az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör Civil Társaság vezetője vett át.

Augusztus 20. hagyományosan az új kenyér ünnepe is, a megemlékezésen Erdélyi Takács István református lelkész, Hajdu Ferenc katolikus plébános, Lehoczky Gyula nyugalmazott evangélikus lelkész és Szabó Mihály görög keleti parókus áldotta illetve szentelte meg az új kenyeret.

A megemlékezésnek a Szirmok Városi és Pedagógus Női kar, Bognár Szilvia népdalénekes, Kónya István lantművész és a Magtár Hagyományőrző táncegyüttes adott méltó, ünnepi hangulatot.

(fotó: Boros Sándor)

Címkék