Lázadó divat Lubaczówból

A lengyel testvérvárosból, Lubaczówból idén a szokásos delegáción kívül egy képzőművész is érkezik. Anita Żmurko munkáiból szeptember 1-jén nyílik kiállítás a művelődési központban.

Hasonló tartalmaink:

Anita Zmurko sokoldalú művész, szenvedélye a festészet, a rajzolás, emellett szakértője a belsőépítészetnek, de komolyan foglalkozik ruhatervezéssel, ez utóbbit megkönnyíti számára a festői véna és végzettség.

Nagy és meghatározó kalandnak tekinti a divat világába történő kiruccanást, aminek már az elején tudta, hogy nem az ipar bedolgozója akar lenni, hanem feltűnőt és emlékezetest szeretne alkotni, mert a divat számára nem csak a ruhát jelenti, hanem „kifejezőeszköz, esztétika, stílus, művészeti megnyilvánulás ,világnézet…” Mert maga a ruha nem érdekli, vallja be keresetlen őszinteséggel, az a történet foglalkoztatja, amit egy öltözék elmesél – például arról, aki viseli, gondoljuk jóhiszeműen –, de nem közömbös számára az a hatás sem, amit egy-egy kollekció a szemlélőben kelt.

„Az öltözékemnek karizmatikusnak kell lennie! Imádom az átalakulását, ahogy a ruha kilép a pusztán anyagi létből, imádom megmagyarázhatatlanságát, meglepetéseit, kihívásait és alázatosságának hiányát…  Szeretem azokat a ruhákat, amelyek felkavarják a halott esztétikai rendet! Az a divat érdekel, amely formálja az elmét. Ez egyfajta hangos gondolkodás részemről, és mentőöv mindazoknak, akik nem akarnak megfelelni az elvárásoknak. A friss, fordulatos, elvárások és szabályok feletti, lázadó divat az ínyencek által értékelt, amolyan művészeti kaviár – ez az én világom” – vallja és mutatja meg majd Érden.

Címkék