Talpon maradni

Talpon maradni – hirdeti a művelődési központban látható tárlat címe. Barabás Andi fotói megmutatják, hogy próbálják ezt elérni a Fészek Gyermekvédő Egyesület érdi átmeneti gyermekotthonában: ötven fekete-fehér fotográfia villantja fel a kis közösség hétköznapjait, ünnepeit, boldog, olykor szomorúbb perceit.

– Másfél éve egy farsangi mulatságra sodort az élet, a Fészek Gyermekvédő Egyesület átmeneti otthonába. Fotózni mentem, önkéntesként, kíváncsian. Aztán a dologból valahogy rendszeres találkozók lettek, a gyerekek, a nevelők megszokták, hogy ott vagyok, hogy kamera van nálam, s hogy fényképezek. Sok időt töltöttem közöttük több mint egy éven át. A képanyag pedig nőtt és nőtt s egyre inkább éreztem, hogy ez nagyon fontos dolog, s egyre inkább hiszem, hogy ezeknek a képeknek küldetésük van – nyilatkozta a fotóművész.

Ezt érezte és hangsúlyozta megnyitójában Simó Károly alpolgármester (Fidesz-KDNP) is, nem feledkezve meg arról sem, hogy milyen fontos, egy város alapfeladataihoz kapcsolódó munkát végez a Fészek Gyermekvédő Egyesület.

Az egyesületnek számos önként vállalt feladata van, ezek közül egy az átmeneti gyermekotthon működtetése, ahol egyszerre 14 gyermeket látnak el – tudtuk meg Kisnémet Dávidné otthonvezetőtől –, a lakók összetétele vegyes, mindenféle korú fiú és lány él együtt, az okok is különbözőek, lehet ez bántalmazás, hajléktalanság vagy más krízishelyzet. Az otthonban az eltölthető maximum másfél év alatt szakemberek segítségével megpróbálnak megoldást keresni a családban felmerült problémákra annak érdekében, hogy a gyermekek lehetőség szerint a saját családjukba kerülhessenek vissza. Az otthonnak 1999-es megnyitása óta 600 gondozottja volt.

Barabás Andi fotókiállítása október 1-jéig tekinthető meg.

(A teljes cikket elolvashatja az Érdi Újság szeptember 13-án megjelenő számában.)

 

Címkék