Orvosi vizsgálat helyett termékértékesítés

A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztály országos témavizsgálat keretében ellenőrizte az árubemutatókat és az egészségügyi vizsgálatoknak álcázott termékértékesítéseket. Az ellenőrzések eredményeiről Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja szeptember 11-én, a Kossuth Rádió Napközben című műsorában számolt be.
Hasonló tartalmaink:
Tarnai Richárd kormánymegbízott kiemelte, hogy az ellenőrzés és a lakossági bejelentések alapján a kormányhivatal arra a megállapításra jutott, hogy az utóbbi időben az árubemutatók helyett bizonyos cégek az egészségügyi vizsgálatoknak álcázott termékértékesítésre koncentrálnak. Ezt bizonyítja, hogy a 2017-es évben csak Pest megyében 26  panaszbejelentés érkezett egészségügyi vizsgálatoknak álcázott termékértékesítéseket végző vállalkozások tisztességtelen magatartásával kapcsolatban.

A kormányhivatal folyamatos ellenőrzéseinek célja egyrészt az időskorú lakosok figyelmének felhívása másrészt a vállalkozások tisztességtelen magatartásának szankcionálása.

A láncolat felderítéséhez részletes információgyűjtésre, több helyszíni szemlére is sor került. A kormányhivatal a helyszíni vizsgálatok és a bejelentők tanúvallomásai alapján az esetek kétharmadában szabott ki több millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot a vállalkozások tisztességtelen magatartása miatt, valamint kötelezte a vállalkozásokat, hogy a fogyasztókkal szemben alkalmazott, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatát szüntesse meg.

A helyszíni vizsgálatok és a kormányhivatalhoz érkezett bejelentések tapasztalatai alapján megállapítást nyert, hogy már a telefonos meghívások alkalmával megtévesztik az embereket.

A kormánymegbízott azt is elmondta, hogy a résztvevőknek vásárlással, vagy a programba való belépéssel kapcsolatos döntésüket sok esetben azonnal, de legkésőbb azon a napon kellett meghozniuk. A fogyasztó döntésének ilyen módon történő befolyásolása esetén súlyosbító körülményként értékelhető a résztvevők kora, száma, valamint az érintett termék mennyisége és értéke.

Tapasztalat szerint a cégek az utóbbi időben már nem termékeket értékesítenek, hanem igen magas árakon a termékek használati díját fizettetik meg a vásárlóval. Általános, hogy éves szerződést kötve a terméket azonnal átadják, így szolgáltatás teljesítése már is elkezdődik, ezért a fogyasztónak nincs lehetősége az elállási jog gyakorlására.

A hatóság a helyszíni vizsgálatok és a lakossági bejelentések alapján azt is megállapította, hogy a cégek által felkínált „orvosi” vizsgálatok helyszínei a vállalkozások fiók telephelyei, üzlethelyiségei voltak, így az idős embereknek szintén sérült az elállási joguk.

Tarnai Richárd kormánymegbízott végül felhívta a termékbemutatókon résztvevők figyelmét, hogy csak olyan vizsgálatokon vegyenek részt, melyet valóban rendelőintézetek, kórházak szerveznek. Továbbá hozzátette, hogy lehetőleg semmilyen gyógyászati segédeszközt és egészségügyi szolgáltatást ne vásároljanak ilyen körülmények között.

(Pest Megyei Kormányhivatal)

Címkék