Emlékoszlopot állítottak Benedek Eleknek

Benedek Elek-emlékoszlopot avattak vasárnap az Érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában.  T. Mészáros András polgármester köszöntőjében nemzedékek Elek apóját idézte: „Ne félj, ne szégyelld szeretni a hazát. Ma a világpolgárság a divat, de te ne hódolj a divatnak, inkább légy vad magyar, mint szelíd hazafi”. Az iskola belső udvarán, meghitt környezetben helyezték el Csák Attila szobrászművész alkotását, amely Érd város, a Cimbora Alapítvány, Farkas Tibor  és Kovács Istvánné támogatásával valósulhatott meg.

Hasonló tartalmaink:

T. Mészáros András polgármester köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy a magyar gyermekirodalom, a magyar mese elválaszthatatlan Benedek Elek munkásságától. Számára küldetés, misszió volt a mese művelése.
Nemzedékek nőttek már föl az ő történetein, azon a népmesén, amit irodalmi magasságokba emelt, s amelyekkel a hagyományok tiszteletére és nem utolsó sorban hazaszeretetre akarta nevelni a felnövekvő generációkat. Szavai – mondta a polgármester – ma is aktuálisak: „Ne félj, ne szégyelld szeretni a hazát. Ma a világpolgárság a divat, de te ne hódolj a divatnak, inkább légy vad magyar, mint szelíd hazafi. Minél jobban szaporodnak a szelíd hazafiak, annál inkább szükség lesz a vad magyarokra.”

A százéves kapuoszlopból készült emlékoszlopot Sárközi Márta, az Érdi Tankerületi Központ igazgatója avatta fel, emlékeztetve, hogy a mese rendkívül fontos szerepet tölt be gyerekek és felnőttek életében egyaránt, mert megtanít arra hogyan kezeljük a problémáinkat, oldja a feszültséget, megnyugtat, segít elmélyíteni az emberi kapcsolatokat, s mindezeken túl a mese a nép lelkét, örömét, bánatát, mindennapjait tárja a gyermekek elé.

É. Szabó Márta, a Cimbora Alapítvány elnöke fölidézte gyermekkorát, amikor a padlásról lehozott, leporolt Cimbora újságokat – ezt a hetilapot Benedek Elek szerkesztette – olvasgatta, s azok lapjain tárult elé először a világ.

Csák Attila szobrászművész fölidézte az Erdélyben és Magyarországon fölállított Elek apó-kutak történetét,ahogyan Kányádi Sándor költő elképzelését megvalósítva különleges kövekbe vésnek jeleket, fölidézve Benedek Elek hőseit.

A meseszobor-avatás ünnepségének az alaphangját, keretét a Cimbora duó megzenésített versei, Kóka Rozália Magyar Örkség-díjas mesemondó története, Tóth Johanna kőrösis diák népdalcsokra, az iskola kórusának dalai színesítették, s tették meghitt, bensőséges megemlékezéssé.

A népmese napjáról a Kőrösi iskolában nemcsak a mostanihoz hasonló jeles alkalmakkor emlékeznek meg, mint a szoboravatás, hiszen 11 éve ilyenkor rendezik meg a Katyika meg Matyika elnevezésű országos mesemondó versenyt, Kóka Rozália védnökségével. Idén 13 gyerek nevezett Perkátáról, Kiskunhalasról és Érd különböző iskoláiból.

A zsűri két korcsoportban hirdetett győztest, de senki sem távozott üres kézzel a Cimbora Alapítvány és a Móra Könyvkiadó jóvoltából.

Alsósok:

1.helyezés: Kovács Roland -Perkáta
2.helyezés: Vámos Luca – Kiskunlacháza
Iván Kinga-Érd Gárdonyi Géza Ált. Isk.
3.helyezés: Fehér Lili – Érd Kőrösi Csoma Sándor Ált. Isk.

Különdíj: Varga Szonja-Kiskunlacháza

Felsősök:

1.helyezés: Medveczki Kata – Érd VMG
2.helyezés: Medveczki  Máté – Érd Kőrösi
3.helyezés: Oláh Levente – Érd Kőrösi


Fotó: Boros Sándor

Címkék