Emlékezés a hősökre

1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848-49. évi szabadságharc 13 honvédtisztjét, Pesten pedig ugyanezen a napon hajtották végre a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. A bécsi forradalom évfordulójára időzített kivégzéssorozat a levert szabadságharc utáni megtorlások tetőpontja volt, amiről a magyarság évről évre nemzeti gyásznap keretében emlékezik meg.

Hasonló tartalmaink:

Érden az aradi vértanúk emlékművénél, a Kálvin téri református templom kertjében emlékeztek az aradi vértanúkra. Az október 6-i eseményen beszédet mondott Dr. Aradszki András államtitkár, Érd és a térség országgyűlési képviselője és műsort mutatott be a Bukovinai Székely Népdalkör és a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola.

Az összegyűltek közösen elénekelték a Himnuszt, majd a Bukovinai Székely Népdalkör közreműködésével folytatták a megemlékezést. Dr. Aradszki András, államtitkár, Érd és a térség országgyűlési képviselője megemlékező beszédében azt mondta, hogy október 6-a üzenete ma is ugyanaz, mint 1849-ben: vagyis a hazaszeretet. – A szabadságot nem adják ingyen, ahogy a magyarságot sem. A tizenháromszoros halál nagyszerűségét nem érezhetik át azok, akik az életük során egyetlen pillanatra sem szegültek szembe a zsarnoksággal. Akik a jólét lágy habjaiban sohasem vállaltak kockázatot magyarságukért. Akik mindig készek voltak behódolni idegenérdekeknek és nem csupán behódolni, hanem önérdekké alakítani azt – mondta az államtitkár. – Ennek a napnak a jelentőségét nem érthetik meg azok sem, akik idegenek kedvét keresik ma is és akik készek feladni a haza érdekeit csekély, vagy nem csekély anyagi vagy politikai haszonért. Ők nem értik, vagy nem érthetik október 6-a üzenetét.

Ezt követően a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola tanulóinak műsorát láthatták az összegyűltek.

A megemlékezés végén az aradi vértanúk emlékművénél az önkormányzat nevében T. Mészáros András polgármester, Aradszki András országgyűlési képviselő, dr. Bács István, Simó Károly alpolgármesterek koszorúztak, majd a pártok, civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait a templomkertben.

(fotók: Boros Sándor)

 

 

Címkék