Magyar repüléstörténeti jelentőségű emlékmű avatás Budaörsön

2017. október 21-én szombaton 14:00 órakor a budaörsi Farkashegyen – a magyar vitorlázórepülés kezdetének emblematikus helyszínén – repülőbemutatóval egybekötött emlékműátadásra kerül sor.

A két vitorlázórepülő-szárny alkotta installáció a helyszín repüléstörténeti fontosságára hivatott felhívni a látogatók és az arra túrázók figyelmét. A fokozottan védett természetvédelmi területen épülő új tanösvény kiemelkedő látványosságát egy pilótákból és civil önkéntesekből álló munkacsoport önerőből és közösségi felajánlásokból építette fel.

A helyszín történelmi jelentőségéről még a környékbeli lakosok sem tudtak túl sokat. 1929-ben a Budaörs felett magasodó Farkashegyen indult a magyar vitorlázórepülés, német minták alapján, ahol a nyitott, faszerkezetes vitorlázógépeket a lankákról gumikötelekkel indították.

A helyszínen egykor virágzó reptér üzemelt hangárokkal, műhelyekkel, amelyek egykori helyét a természet visszafoglalta így gyorsan kikopott a köztudatból is. Az 50. évfordulóra 1979-ben felállították az emlékmű első változatát, idősebb Rubik Ernő által konstruált Esztergom vitorlázórepülő szárnyakból, amelynek az ezredfordulóra nyoma veszett a rongálások miatt.

Egy pilótákból és lelkes önkéntesekből álló munkacsoport a Budaörsi Infó támogatásával tavaly ősztől kezdődően fokozatosan felújította magánfelajánlásokból, hogy a magyar repüléstörténelem ezen fontos helyszíne ismét nevezetes legyen és évenkénti megemlékezésekkel lehessen tisztelegni a magyar vitorlázórepülésnek.

Címkék