Felújított járművet kaptak az önkéntes tűzoltók

Felújított tűzoltó gépjárművet adott át a százhalombattai székhelyű Pest Megyei Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület (PMSM) részére Branyiczky Márk tűzoltó ezredes, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. A Szekeres Rendezvényközpontban rendezett ünnepségen a PMSM alapításának tizedik évfordulójáról is megemlékeztek.

Hasonló tartalmaink:

A tűzoltó gépjármű-fecskendő huszonöt évig szolgált az V. kerületben majd Újpesten, és idén augusztusban került a PMSM-hez, amelynek tagjai közel 100 munkaórát töltöttek a felújításával és felszerelésével, amelyhez önkéntes segítséget kaptak Komor Istvántól, Paulin Tibortól és a Truck Team Kft-től, valamint Selyem Sándortól. A szakembereknek és vállalkozónak emléklappal mondott köszönetet az egyesület.

A térség biztonságához nagyban hozzájáruló PMSM 2007-ben alakult mentőszervezetként, majd 2010-ben kezdte meg az önkéntes tűzoltó szolgálatot. Tevékenységét az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság irányítja szakmailag, az egyesület felszereltségének és szervezettségének köszönhetően a legmagasabb kategóriájú szerződés alapján. A százhalombattai önkéntes tűzoltók évente 80-100 káreset felszámolásában vesznek részt városunkban és a közeli településeken. Térítésmentesen biztosítják a városi rendezvényeket és végeznek tájékoztató, szemléletformáló munkát az óvodákban, iskolákban. A szervezetnek jelenleg 28 tagja van. Valamennyien önkéntesen látják el a szolgálatot. A működési költségeket önkormányzati támogatásból, pályázatokból, térítéses szolgáltatásokból, adóegyszázalékból és a hivatásos katasztrófavédelem támogatásával teremtik elő. A tegnap szolgálatba állított tűzoltóautóval kettőre nőtt a bevethető gépjármű-fecskendőik száma. Ez jelentős előny egy olyan helyzetben, amilyen például az átadás előtti napot jellemezte. A szélvihar miatt ugyanis 10-20 riasztás érkezett egyszerre csak Százhalombattán – mondta el Andorkó Tibor Gyula, a PMSM vezetője.

A hivatásos és az önkéntes erők együttműködése sokkal magasabb szintű biztonságot eredményez – hangsúlyozta Branyiczky Márk. Nem véletlen, hogy a katasztrófavédelem idén már nyolc új, magyar gyártású fecskendőt adott át önkéntes szervezeteknek. Bár támogatásuk folyamatosan emelkedik, a működési – eszközfejlesztési, tárolási, karbantartási, felülvizsgálati – költségek előteremtése így is jelentős feladatot ró rájuk. A PMSM a járási mentőszervezet magját képezi, de az elmúlt években a régión túli bevethetőségét is bizonyította.

Akár árvíz van, akár tűz, akár szélvihar, az önkéntes tűzoltókra mindig számíthatnak a százhalombattaiak – hangsúlyozta Vezér Mihály polgármester. Kiemelte, kezdeményezni fogja, hogy újból napirendre kerüljön az egyesület laktanyaigénye, mivel a tűzoltójárműveket csak megfelelő tárolás mellett lehet hatékonyan bevetni. Köszönetet mondott az önkéntes tűzoltóknak az előző napi és a mindenkori helytállásért, gratulált a kerek évfordulóhoz, és azt kívánta: az egyesület tagjai minden nap érezzék azt a társadalmi megbecsülést, amely megilleti őket.

Az egyesületi tagok gyerekei közreműködésével adta át a felújított gépjárműfecskendő kulcsait a PMSM vezetőjének Varga Ferenc katasztrófavédelmi igazgató. Kiemelte: nagy tisztelője és hosszú ideje támogatója az önkéntes tűzoltó mozgalomnak, amely figyelemre méltó fejlődésen ment át az elmúlt évtizedekben.

A PMSM először 2016-ban kapott tűzoltóautót a katasztrófavédelemtől. Akkor 40 éves tűzoltóautójukat cserélhették le. A most szolgálatba lépő második számú kocsit Illéssy Mátyás plébános szentelte fel. Elsősorban a tűzoltókra és hozzátartozóikra kérte isten áldását.

A rendezvényen elismerést kapott a PMSM-től Riebel Bálint elnök- és parancsnokhelyettes, aki az alapítástól végez kiemelkedő munkát a szervezetben. A jubiláló önkéntes tűzoltóknak műsorral is kedveskedtek a szervezők. Felléptek a Forrás táncosai és Móra Ferenc, A tűzoltógyerekek imája című versét adta elő Kiss Ervin, az Arany János iskola ötödikese.

(forrás: Százhalombattai Hírtükör)

Címkék