A szomszédban köt ki a Lajta Monitor Múzeumhajó

Százhalombattán, a dunafüredi kikötőben állomásozik a Lajta Monitor Múzeumhajó április 27-e és 30-a között. Az utazó hadtörténeti bemutatót 9-től 17 óráig ingyenesen látogathatják az érdeklődők.

Hasonló tartalmaink:

A Magyar Honvédség 2018-ban ünnepli fennállásának 170. évfordulóját, amely alkalomból emlékévet hirdetett a Honvédelmi Minisztérium. Ennek egyik kiemelkedő eseménye a Lajta Monitor Múzeumhajó útja a Duna teljes magyarországi hosszán. A jármű az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tiszteletbeli zászlóshajója, amely napjainkban arra hivatott, hogy bemutassa az első világháború, valamint a hadihajózás történetét.

Útját az elmúlt 170 év történetével foglalkozó kiállítás, múzeumpedagógiai foglalkozás, fegyverbemutató, megemlékezések és hagyományőrző rendezvények színesítik. A Lajta aktívan részt vett az I. világháborúban, amely éppen száz éve fejeződött be, de a szépkorú vízi járművet egy 150 négyzetméteres kiállító hajó is kíséri.

A múzeumhajó április 1. és május 21. között tizenegy helyen állomásozik a 417 kilométeres folyószakaszon. A kikötőhelyek sorrendben: Győr, Komárom, Esztergom, Visegrád, Vác, Szentendre, Százhalombatta, Dunaújváros, Paks, Baja és Mohács.

A százhalombattai rendezvény és kiállítás ünnepélyes megnyitójára április 27-én (pénteken) 10 órakor kerül sor. Köszöntőt mond Vezér Mihály polgármester, a kiállítást Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet parancsnoka nyitja meg, a “Matrica” Múzeum kapcsolódásáról pedig Vicze Magdolna igazgató beszél. A rendezvényen közreműködik a városi fúvószenekar és az Arany János iskola egyik tanulója. A múzeumhajó százhalombattai állomásozásának megvalósítását Szél Pál képviselő segítette.

A szervezők három napon keresztül, 9-től 17 óráig várják a diák- és felnőtt csoportokat, valamint az egyéni látogatókat tárlatvezetésre és múzeumpedagógiai foglakozásokra a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársainak közreműködésével. A megnyitó napján elsősorban a felső tagozatos és középiskolás diákok részvételére számítanak. A diákok egy filmet is készíthetnek a “Matrica” Múzeum őszi I. világháborús kiállításához kapcsolódó vetélkedő keretében. Szombaton és vasárnap a családoknak is remek program lehet a kiállítás megtekintése.

Címkék