Lendületesen bővült a lakáspiac

A kormány otthonteremtési intézkedései, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény és a kedvezményes lakásáfa dinamikusan és tartósan erősödő lakáspiachoz vezettek, ezt támasztják alá a legfrissebb adatok is – húzta alá Varga Mihály.

Hasonló tartalmaink:

A nemzetgazdasági miniszter arra reagált, hogy a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2017 első három negyedévében 33 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, az elkészült lakások száma pedig 52 százalékos bővülést mutat.

A tárcavezető kiemelte, hogy országszerte dinamikusan nőtt az épített lakások száma, a bővülés területileg kiegyensúlyozott volt, nem csak a nagyvárosokban voltak építkezések. Sőt a bővülés mértéke a kisebb településeken az átlagosnál magasabban alakult – tette hozzá Varga Mihály.

A miniszter elmondta: a dinamikus növekedéshez számottevően hozzájárult a CSOK, valamint a kedvezményes lakásáfa bevezetése. A kedvező tendenciák következő negyedévek során várhatóan tovább erősödnek, ugyanis a kormány által meghozott intézkedések jelentősen élénkítik a lakáspiac keresleti és kínálati oldalát egyaránt. 2016 eleje óta már közel 49 ezer háztartás CSOK-kérelmét fogadták be a bankok, amelyen belül új lakás építésére vagy vásárlására közel 16 ezer család kérte a támogatást mintegy 103 milliárd forintos összértékben – ismertette a nemzetgazdasági miniszter.

A kereslet oldali élénkülést alátámasztja, hogy idén január-augusztusban kimagaslóan, 35 százalékkal emelkedett az új lakáshitelek összértéke éves összevetésben – húzta alá Varga Mihály. Hozzátette: a lakáspiaci kereslet élénkülésére a hatéves bérmegállapodás eredményeként megvalósuló béremelések is pozitív hatással vannak.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

Címkék