A kutyákat kidobják, ugye?

Közeledik a karácsony, ilyenkor azonban nem az örökbefogadások száma nő meg a Sirius Alapítványnál, hanem a menhely lakóinak, azaz a kidobott kutyusoknak a száma. Erről beszélgettünk Böjtös Andreával, de szóba került még Fülöp kutyus esete, az állatkínzás, a felelős állattartás és a szilveszteri petárda mizéria is.

Hasonló tartalmaink:

Nagy port kavart a nagycserkeszi Fülöp kutya története, akinek a nyakára olyan szorosan kötöttek madzagot a tulajdonosai, hogy az átvágta a szöveteket, és sajnos már az állatvédők sem tudták megmenteni az életét. Most a kutyus tulajdonosait négy hónap letöltendő fogház büntetésre ítélték. Mit gondolsz, elrettentheti ez a büntetés az embereket az állatkínzástól?  

Borzasztó, hogy ilyen megtörténhet, és hogy nem egyedi eset, hanem minden napos. Mi is találkoztunk már nem egy alkalommal ilyen állapotban lévő állatokkal. Az esetek többségében nem derül ki, hogy ki volt a tulajdonosa, hiszen gazdákról nem beszélhetünk, legfeljebb csak volt tulajdonosokról. Nincs az a büntetés, ami elég elrettentő lenne, mert azt gondolom, hogy akik képesek így tartani állatokat, akik így kínozzák őket, azok nem fognak ebből tanulni, mert nincsenek az érzelmi intelligencia olyan szintjén, hogy ez megérintse őket.

Miért vesz magához állatot az, aki nem tud és nem is akar gondoskodni róla?

Ez mindig felmerül bennünk is, hogy ha valaki mondjuk olyan mélyszegénységben él vagy olyan körülmények között, hogy nem tud gondoskodni az állatról, akkor minek egyáltalán beszerezni. De sajnos pontosan erről van szó. A felelőtlenségről, az előre nem gondolkodásról, a nem törődöm hozzáállásról, arról, hogy egyszerűen nem is érdekli őket, mi lesz az állat sorsa, hogy ő is egy érző lény, hogy igényei lennének, hogy állatorvosnak kellene látnia időnként. Sajnos jelenleg nincs olyan jogszabály, ami gátat szabna ezeknek a problémáknak. Ha lehetne szabályozni, hogy kik tarthatnak állatot, akkor más lenne a helyzet.

Sok lakótokat fogadják örökbe karácsonykor?

Inkább tavasztól őszig szoktak jönni a családok örökbefogadni, ilyen időben sokkal kevesebben látogatnak ki hozzánk. A gyakorlat azonban inkább azt mutatja, hogy  karácsony előtt megnő a kutyákat kidobók száma, ami elég morbidul hangzik, de ez a tapasztalat. Valószínű, hogy ilyenkor azokat a döntéseket hozzák meg az emberek, amiket addig halogattak, jön az év vége, gyorsan meg kell szabadulni a kisállattól, aki eddig útban volt – költözés vagy akármilyen más családi probléma miatt. Sokan elutaznak az ünnepekre, nincs kire bízni az állatot, és akkor megint csak teherré válik. Az viszont, hogy pont ebben az időszakban, télen kerülnek ki a lakásból az állatok, az nekik nemcsak lelkileg, de fizikailag is megterhelő.

Mekkora az esélye, hogy túlélje?

Mindig vannak sajnos áldozatok, ez ellen nem tudunk mit tenni. Ha kidobnak egy állatot, és megrémül, nem lehet megfogni azonnal, vagy nem megy lakott területre az emberekhez, akkor könnyen előfordulhat, hogy egy forgalmas úton elcsapják. Ha a gyepmesterünk vagy mi kimegyünk érte, az az egyik első dolgunk, hogy megnézzük, van-e benne azonosító, illetve az megfelelően regisztrálva van-e. Nem győzzük elégszer elmondani, hogy ha van azonosító chip az állatban, a regisztrációt folyamatosan aktualizálni kell az állatorvosnál, azaz be kell jelenteni nála, ha telefonszám vagy címváltozás vagy tulajdonos váltás történik. Ez akár életmentő is lehet. Most is van több olyan állatunk, akiknek keressük az eredeti gazdáját, mert nincsen bennük azonosító, pedig már 4 éve kötelező lenne, de sokan nem veszik ezt komolyan, pedig az állatorvos be sem oltja veszettség ellen, ha nincsen azonosítója…

Kinél kell bejelenteni, ha azt látjuk, hogy például a szomszédunk rosszul tartja, ne adj’ Isten bántalmazza a kutyáját?

Sokféle kategória létezik: attól kezdve, hogy nem törődnek eleget vele, és sokat ugat, sokat van egyedül, unatkozik, ezért szökik; azon át, ha ténylegesen rossz körülmények között tartják az állatot: kicsi helyre bezárva, rövid láncon , folyamatosan megkötve, ól nélkül, elhanyagoltan; és végül van az állatkínzás, ahol már konkrétan veszélyben van az állat élete: ez bűncselekmény, és a rendőrségre tartozik. Ha észreveszik, hogy valaki rosszul tartja az állatot, aki  láthatóan szenved ettől, akkor érdemes akár velünk, akár az önkormányzattal felvenni a kapcsolatot, mert van egy jól működő hatósági csoport, akik minden esetben kimennek és megvizsgálják a helyzetet. Ha állatkínzásról van szó, mert sajnos volt már olyan is mióta dolgozunk, hogy valaki fejbevágott baltával egy kutyát vagy bedobta a konténerbe, akkor pedig ez rendőrségre tartozó ügy, ők vizsgálják ki az esetet.

Szilveszterkor még mindig sok kutyus elszökik a petárdázások, tűzijátékok miatt?

Sok állatvédő szervezet folyamatosan felhívja minden évben a gazdiknak, hogy mire figyeljenek ilyenkor. Ha valaki elutazik, akkor mindenképp biztonságba kell helyeznie az állatot, nem lehet felelőtlenül kint hagyni az udvaron, és a nyugtató sem elég önmagában, biztonságos, lehetőleg zárt helyre tegyük a közelünkbe, vagy ha elutazunk, panzióba, esetleg bízzuk rá valakire. Vegyük figyelembe az intelmeket, egy nagyobb testű kutya simán átugrik egy kerítést, ha megijed. Nem tudjuk elképzelni, hogy az ő hallásukkal, ami ezerszer erősebb, mint a miénk, mennyire zavaró lehet ez a durrogás, ők ráadásul azt sem tudják, hogy miért van. Egy jó gazdi belegondol az állat helyzetébe, és ezt mindenképpen megpróbálja megoldani.  Voltak olyan évek, amikor sokkal több kutya volt szilveszter után az utcán, mint mostanság. Még mindig sok elszalad, sok gazdi nem veszi komolyan a dolgot, de talán Érden csökkent azoknak a száma, akik a felelőtlenség miatt szöknek el.

Végezetül álljon itt a DeadLens Pictures két évvel ezelőtt készült, de ezek szerint sajnos még mindig aktuális provokatív videója a témáról:

Címkék