Adventi vásárok mustrája

Az adventi vásárról fogadjunk, hogy az átható szegfűszeg illaton, a forralt boron és a kürtös kalácson kívül mindenkinek a pesti Vörösmarty tér ugrik be elsőre, pedig máshol is van adventkor vásári  élet. Nem is akármilyen. A Szent István-bazilika előtti például a 4. legjobb lett most egész Európában. Nézzük meg, még hol, milyen vásárokkal várják az adventező tömeget a környéken.

Hasonló tartalmaink:

Az Adventi Ünnep a Bazilikánál elnevezésű rendezvény még csak 7 éves, de tavaly már így is a 9., idén pedig a 4. helyezést érte el a kontinens legjobb karácsonyi vásárait megversenyeztető, brüsszeli székhelyű független European Best Destinations utazási portál által szervezett közönségszavazáson. A mezőny erősségét mutatja, hogy több mint 75 karácsonyi vásár közül választották ki a legjobb 10-et, és a budapesti rendezvényt a nagy hagyományokkal rendelkező bécsi társa mindössze 236 szavazattal előzte meg, írja az MTI. A vásár, ahol Antonio Banderas is megfordult a napokban, ingyenes korcsolyapályával és korcsolyabérlési lehetőséggel, sőt hétvégenként ingyenes korcsolya oktatással várja a gyermekeket 14 éves korig. A vásár idei újdonsága a sötétedés után minden egész órában induló 3D-s vetítés, amelyen nyolc grafikus három hónapon át dolgozott. A kisfilmet olyan speciális technikával gyártották és olyan különleges eszközökkel vetítik le, hogy a 3D mozikban megszokott vizuális élményt kapjanak a látogatók. Négy nagy teljesítményű lézerprojektor sugározza a karácsonyi mesét a bazilika 44 méter magas és 1000 négyzetméteres “vásznára”. A szervezők kulturális programsorozattal, kézműves foglalkozásokkal, flash-mobbal és meglepetés koncertekkel is készülnek. Mint írják, elsődleges céljuk az, hogy “a vásár épületeivel, a kiállítók tudatos megválasztásával és a programokkal egy olyan szerethető közösségi teret alakítsunk ki, ahol jó találkozni barátokkal és kollégákkal, ahol jó a karácsonyi rohanásban megállni és megpihenni, ahol igazi élmény minden eltöltött perc.” Az Adventi Ünnep a Bazilikánál csak január elsején ér véget egy lencsenappal.

bazilika_adventi vásár

A Budapesti Karácsonyi Vásár 1998 óta várja minden karácsonykor látogatóit a Vörösmarty téren. Látogatókból pedig nincs hiány, az adatok szerint a rendezvény évente 800 ezer turistát vonz. Itt a gyerekeket fűtött játszóház várja, ahol kézműveskedhetnek is pedagógus segítségével. Esténként a Gerbaud ház falán egy hatalmas adventi kalendárium oldalai jelennek meg fényfestéssel. A vásár büszke az itt kínált – mind kézműves, mind gasztronómiai – portékák színvonalára, amelyeket előzőleg egy független szakmai zsűri válogat ki. A vásár ideje alatt a látogatókat közel 160 programmal, népzenei, jazz, alternatív, blues, soul koncertekkel, a gyerekeket hétvégenként bábszínházi és zenés-táncos előadásokkal, december 13-án pedig Luca-szék és boszorkányok készítésével várják.

budapest karácsonyi vásár

Szentendre történelmi belvárosa is, immár tizenkettedik éve, ünnepi díszbe öltözött, hogy adventi vásárral várják a karácsonyi készülődésben megpihenni és feltöltődni vágyókat a Dumtsa Jenő sétálóutcában elhelyezett tűzkosarak mellett. Szentendrén is elsősorban iparművészeti, kézműves és helyi termékekből tudnak válogatni a vásározók, az elmaradhatatlan téli gasztronómiai finomságok mellett.

szentendre

Az ünnepi díszbe öltözött székesfehérvári belváros is kirándulásra hívogatja az érdeklődőket advent hétvégéin. A hatalmas, ragyogó fénybe öltözött karácsonyfa, az alatta körbe-körbe zakatoló mesebeli gőzös látványa, a fényfestés és az egyedi kézműves tárgyakat kínáló vásár forgataga mellett újdonságokat is tartogat a négy adventi hétvége, írják a szervezők, a Városháza esténként ugyanis élő adventi naptárrá változik, aminek minden ablaka újabb és újabb meglepetéssel várja a nézelődőket. A gyerekeknek óvodások és iskolások zenés színjátékkal, ünnepi műsorokkal, kézműves és ajándékvásárral készülnek, de a felnőttekre is gondoltak a szervezők: a Vörösmarty Színházban Újszövetség Maratont, a Zichy színpadon pedig könnyűzenei koncerteket rendeznek.

székesfehérvár

Címkék