Adventi forgatag, meghitt hangulatban

December 3-án nemcsak a lakásokban, hanem Érd főterén is meggyújtották az első adventi gyertyát. Az ünnepségen dr. Aradszki András országgyűlési képviselő, T. Mészáros András polgármester, és az egyházak képviselői mondták el adventi gondolataikat.

Hasonló tartalmaink:

Advent a várakozás, felkészülés időszaka: felkészülés szentestére, amikor megszületik a Megváltó, aki hozzánk hozza a fényt, és hordozza az igazságot, a reményt, a hitet és a szeretetet – fogalmazott Aradszki András az első gyertya meggyújtását megelőző városi ünnepségen.

– Legyünk türelmesebbek, szeretetteljesebbek, megértőbbek egymáshoz az előttünk álló időszakban. A következő három vasárnap és a szenteste lelkületét az határozza meg: azért vagyunk a világon, hogy szeressük egymást, értsük meg egymást, és tartsuk meg hitünket, magyarságunkat, és legfőképpen a családi egységünket – mondta az országgyűlési képviselő, aki azt kívánta: Magyarország, Érd, és minden család legyen erősebb hangulatában, lelkületében, hitében – ha ez megtörténik, biztosak lehetünk abban, hogy Magyarország megmarad magyarnak és kereszténynek.

T. Mészáros András polgármester advent fontosságáról beszélt, és Pál apostolt idézte: „Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet”.

– Ez legyen a következő hetekben, hónapokban előttünk: a szeretetet semmi nem tudja legyőzni. Áldott karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek – zárta szavait.

A köszöntőket követően az egyházak képviselői beszéltek az ünnepről és annak jelentőségéről.

Hajdu Ferenc katolikus plébános kiemelte, hogy az üzletek csillogó kínálata, az ünnepi díszkivilágítás, az ajándékokon való töprengés voltaképp nem sokat ér – ez mind csak a keret.

– Ezt a keretet nekünk kell megtölteni. De milyen jó, hogy nem nekünk kell kitalálni, mivel töltsük meg: ezt a keretet valaki nemcsak elkészítette, hanem kétezer éve egy képet is helyezett bele, az Isten és ember találkozásának képét. A saját képünkkel úgy tudjuk megtölteni, ha ezt a három hetet mi is a találkozások jegyében töltjük. Ha többet találkozunk szeretteinkkel, találkozunk azokkal, akikre az esztendő során nem volt időnk, és azokkal, akik a perifériára kerültek. E találkozásokban tudjuk megélni azt, hogy a képünk karácsonyra elkészül, és azt, hogy az Isten fiával való találkozásban is részünk lehet – emelte ki Ferenc atya, aki sok-sok örömteli találkozást – és köztük a legnagyobbat, az Istenre való rátalálást – kívánt az érdieknek.

Erdélyi-Takács István református lelkész azt hangsúlyozta: a karácsony lényege, hogy Isten azt akarja: legyen világosság bennünk.

– Ha bennünk világosság van, nem kell félnünk sem a külvilágtól, sem egymástól. Ha látjuk egymás arcát, látjuk egymás értékeit, a szíveinket, a lelkünket, minden láthatóvá válik – mondta a lelkész, hozzátéve: ez az ünnep akkor lesz szép és jó, ha meglátjuk mindezeket.

– Szívből kívánom, hogy minden embernek családjában, nagyobb közösségben ez a világosság jelenjék meg, és ha megszületik ez a világosság, nagy dolgok mehetnek végbe előttünk – zárta szavait Erdélyi-Takács István.

Szabó Mihály görögkatolikus paróchus kérdést intézett az egybegyűlt házaspárokhoz: úgy érzik-e, hogy igazi lelki egység van kettejük között?

– Azt kívánom, hogy karácsonyra ne csak az itt jelenlévő házaspárok, hanem Érd minden házaspárja tegyen meg mindent a lelki egységért, mert ha ez megvan, akkor meglesz a békesség, a türelem is. A lelki egységnek Szent Pál szerint van egy hármas feltétele: alázatosság, szelídség és türelem. Lehet lelki egység két türelmetlen ember, két folyamatosan civódó között? Isten biztos, hogy mindannyiunknak meg akarja adni ezt a lelki egységet, azoknak is, akik nem élnek házasságban. Így tökéletesebb és teljesebb lesz az ünnepünk – mondta Szabó Mihály.

A köszöntők után meggyújtották a város adventi koszorúján az első gyertyát, ezzel véget ért a több programot is tartogató december 3-i Adventi forgatag. A Szepes Gyula Művelődési Központ egész délután színes programokat kínált az összegyűlteknek: fellépett a Habilitációs Központ Csengetty Együttese, majd a Pumukli Óvoda kicsinyei és a Marianum Iskola diákjai. A délután fő műsorszáma Gryllus Vilmos koncertje volt. A rendezvény ideje alatt a színpad mellett fölállított sátorban Tamaskáné Jakab Margit, a Szövőműhely vezetője várta a gyerekeket kézműves foglalkozásra.

 (Fotó: Boros Sándor)

Címkék