Advent, a felkészülés ideje

December 2-án beköszöntött az advent, azaz a karácsony előtti negyedik vasárnappal kezdődő. és karácsonyig tartó időszak. Ez a négy hét a Messiás születése előtti várakozást idézi – felkészülés a karácsonyra és Krisztus második eljövetelére. Ezen a vasárnapon gyújtottuk meg az első gyertyát az adventi koszorún, amelynek minden gyertyája egy fogalmat szimbolizál: a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet. Érden hagyománya van a közös adventi gyertyagyújtásnak, ami idén sem maradhatott el.

Hasonló tartalmaink:

Az ünnepi pillanatra a Szepes Gyula Művelődési Központ által szervezett koncerteken hangolódhattak a résztvevők: négy órakor a Görömbő Kompánia interaktív betlehemes játékát, öttől a Kolompos együttes adventi koncertjét láthatták-hallhatták a gyerekek és felnőttek, akik a hideg, szeles idő dacára megtöltötték a főtéri padokat, széksorokat. A hidegben forró tea, kakaó, kürtős kalács várta a kicsiket és nagyokat, és nem maradhatott el az Érdi Fidelitas jótékonysági sütivására sem, amit minden évben az első adventi vasárnapon tartanak.

Mint Riebel Zsófia, a Érdi Fidelitas elnöke tudósítónknak elmondta, negyedik alkalommal vettek részt a Fidelitas országos kezdeményezésében. Idén is nagy sikere volt a süteményvásárnak, bár most az eddigiekkel ellentétben nem egy kárpátaljai intézménynek, hanem egy mozgáskorlátozott kárpátaljai fiatalember, Jakab Gábor megsegítésére gyűjtöttek – a befolyt adományból a fiatalember fürdőszobáját szeretnék akadálymentesíteni, felújítani, illetve tüzelővel is ellátnák őt.

– Bejglit, aprósüteményeket vásárolhattak tőlünk az adományozók. A finomságokat a Királyfi és Fia Kft. ajánlotta fel idén is. A befolyt összeget még nem számoltuk össze, de általában 50-100 ezer forint szokott összegyűlni egy-egy ilyen akció során; ez az összeg a kárpátaljai viszonyok közt nagyon nagy segítséget jelent azok számra, akikért szervezzük ezeket a jótékonysági rendezvényeket – tette hozzá Riebel Zsófia.

Hat órakor T. Mészáros András polgármester meggyújtotta az első gyertyát az adventi koszorún. Köszöntőjében azt hangsúlyozta: az adventi időszak arról szól, hogy az ember szíve legyen készen arra, mikor eljön a karácsony.
– Azért kell felkészülnünk, hogy a karácsony mindannyiunk számára a megbékélést, a boldogságot és megelégedettséget jelenthesse. Kívánom mindenkinek, hogy áldott karácsonyi ünnepük legyen, és ez a négy hét felkészülés a szeretetet, az egymás felé fordulást, és a boldogság megtalálását jelentse. Áldott ünnepeket kívánok mindannyiuknak – tette hozzá T. Mészáros András.

Erdélyi-Takács István református lelkipásztor egy régi karácsonyra emlékezett, amikor édesanyja Lukács evangéliumából elmesélte, hogy a pásztoroknak hogyan jelent meg az angyal, és támadt hatalmas fényesség.

– Gyermekkoromban még nem voltak ilyen szép LED-es lámpasorok, amelyek manapság világítanak, de bennem mégis az maradt meg, hogy az advent, a karácsony tele van fénnyel, ragyogással. Igaz, hogy utána jöttek a hétköznapok, és egy évet kellett várni a következőre, de olyan jó volt látni a mindent beragyogó fényt. Az lenne a szép, ha mindannyiunk szívében megmaradna ez a fény, és nem csak karácsonykor, utat mutatva eligazodni, előrejutni. Nagyon gazdag, szép ünnepet kívánok, nemcsak ajándékokban, hanem mosolyokban, egymás megszólításában, örömökben.  Legyen békés, áldott a karácsony – kívánta Erdélyi-Takács István.

Az ünnepi gyertyagyújtást követően véget ért a városi program, de lesz folytatás: december 16-án ingyenes családi délutánt tartanak a Szepes Gyula Művelődési Központban: 16 órától a Pumukli Német Nemzetiségi Óvoda betlehemesét láthatják az érdeklődők, majd Rosta Géza gyermekkoncertjét, fél öttől. Fél hatkor a Batyu Színház Holle anyó történetét eleveníti fel a színpadon. A délután folyamán a gyerekeket kézműves foglalkozással is várják a szervezők, lesz mézeskalács-díszítés és arcfestés is.

Fotók: Boros Sándor

Címkék