Amikor más nap nagyon másnap van

“Aki éjjel legény, nappal lepény”, “aki meg leány, az nappal ….” (még rosszabbul jár).  De így kell ennek mindenképp lennie, ha ki akarunk rúgni egy kicsit a hámból? A szilveszter elvégre nem az absztinenciáról vagy az önmegtartóztatásról szól. Mégis mire figyeljünk oda, ha másnap is emberek szeretnénk maradni?

Hasonló tartalmaink:

A legegyszerűbb megoldás persze az lenne, ha egyáltalán nem innánk alkoholt. Ha mégis iszunk, arra az esetre összegyűjtöttük, miket és miért tanácsolnak a szakemberek:

 Mértéktartás=fél siker

Egy felnőtt férfi mája egy óra alatt körülbelül 8-12 mg alkoholt képes lebontani, azaz egy pohár sört, egy deci bort vagy két cent töményet. (A nőknél még kevesebb mennyiséggel kell kalkulálni, a kutatások szerint ugyanis kevesebb alkoholtól becsiccsentenek, mint férfi ivótársaik. Ennek oka, hogy a férfiak teste nagyobb százalékban tartalmaz vizet, ezért az alkohol sokkal jobban fel tud hígulni a szervezetben, a másik, hogy az erősebb nem szervezetében több olyan enzim is található, amely az alkohol lebontásában játszik szerepet.)

Ha ennél többet iszunk, a májunkat túráztatjuk: szerencsétlen igyekszik eszeveszetten méregteleníteni, lebontja, vagyis átalakítja az alkoholt, azaz az etanolt acetaldehiddé -ez pedig acetáttá alakul, de ne fussunk bele most kémia órába, annyit bőven elég tudni, hogy ezek az alkohol lebomlása során a szervezetben felszabaduló „melléktermékek” felelősek a fejfájásunkért.

Együnk mielőtt iszunk

Tény, hogy üres gyomorra rosszabb inni. Ha egy zsíros étel, hosszabban felszívódó szénhidrát kerül a gyomorba ivás előtt, akkor az alkohol is lassabban szívódik fel, és mi lassabban rúgunk be. Együnk olívaolajos  mártogatóst, ropogtatnivalót, zsíros kenyeret, krumplipürét, kiadós vacsorát.

Igyunk előtte, közben és utána – VIZET

Az alkohol vízhajtó, ezért látjuk a mellékhelyiséget ugyanolyan gyakran majd, mint  a pohár fenekét, a folyadékvesztés, a dehidratáció pedig szintén fejfájáshoz, émelygéshez és hányingerhez, gyomorpanaszokhoz vezethet. Fontos hát állandóan pótolni a vízveszteséget lehetőleg vízzel, de mindenképp alkohol- és szénsavmentes folyadékkal (a szénsav ugyanis, könnyű belátni, nem barátja az ivászat miatt gyulladásos tüneteket produkáló gyomrunknak). A gyümölcslé is jó célt szolgál ilyenkor, hiszen az alkohol miatt lecsökkent vércukorszintünket is gatyába rázhatja.

Válasszunk minél világosabb italokat, mert azok kevésbé ártanak

A szeszesitalok gyártása során, általában valamilyen hordóban történő erjedés közben úgynevezett kongener vegyületek keletkeznek, amik fokozzák a másnaposság tüneteit. Ezek a kongenerek nagyobb mennyiségben fordulnak elő a sötétebb színű szeszesitalokban. Minél sötétebb az ital, annál erősebb macskajajt tud okozni. A bourbon- amit öreg tölgyfahordóban érlelnek- a listavezető, de a vörösbor ilyen szempontból szintén veszélyesebb lehet, mint a fehérbor, a whiskey pedig a vodkánál vagy a ginnél esetleg a blanco tequilánál.

 Pezsgőből vagy más szénsavas alkoholból bőven elég a kevés is

A széndioxid miatt az alkohol még gyorsabban jut a belünkbe, azaz sokkal gyorsabban „fejünkbe szállhat”. Ezt pedig mérésekkel is igazolták: két pohár szénsavas pezsgő elfogyasztása után öt perccel a vérben 0,54 mg/ml alkohol mutatható ki, míg ugyanennyi szénsavmentes pezsgő esetében csupán 0,39 volt az érték. Ugyanez vonatkozik a fröccsre és a sörre is, vagyis ezekből az italokból kevesebb is elég.

 Buli után, lefekvés előtt jöhet még víz (vagy tej) és C-vitamin

Mielőtt egy nagyobb mulatozás után lefeküdnénk, mindenképpen igyunk egy nagy pohár vizet, hogy elkerüljük a kiszáradást. Sőt, egyes migrén specialisták szerint a víznél még hatásosabb lehet, ha le tudunk gurítani a torkunkon egy pohár tejet, ezzel ugyanis a folyadékpótlás mellett a cukorszintünket is helyre tudjuk állítani, és a gyomorban az alkohol hatására jelentkező gyulladásos tünetek is csökkenthetőek. A kávé azonban kerülendő, mert a koffein fokozza a savtermelést, ami gyomorégést, émelygést, hányást okozhat. Antioxidánsként segíthet még ilyenkor rendbehozni a szervezetünket a C-vitamin.

Másnap

Aztán eljön a másnap, mikor minden elővigyázatosság ellenére millió gombostűvel az agyunkban ébredünk, nem bírjuk elviselni sem a fényt, sem a hangokat, a gyomrunk liftezik, és most az egyszer szeretnénk, ha a hálószoba nem lenne elválasztva, vagy legalábbis ilyen messze a mosdótól. Na, de ne csüggedjünk: igyunk sok-sok vizet, gyömbéres teát, esetleg limonádét, reggelizzünk pl. valamilyen füstölt halat savanyúsággal, pihenjünk, sétáljunk egyet a friss levegőn (wellnessezni, szaunázni ilyenkor tilos, mert az ereket ez még jobban kitágíthatja, ami akár életveszélyes is lehet), esetleg vegyünk be nem paracetamolt tartalmazó fájdalomcsillapító tablettát (a paracetamolt is a májnak kell lebontania, de ő még el van foglalva a tegnap este kapott melóval). És vigasztaljon bennünket a tudat, hogy a másnap tényleg csak legfeljebb 1 napig tart. Aztán lehet gondolkodni, mit és mennyit iszunk legközelebb.

Források és még több tanács a témában itt, itt és itt.

Címkék