2018: bővülő támogatások, csökkenő adók

2018-ban 8 százalékkal nő a minimálbér, bővülnek a családtámogatások és csökkennek egyes adók – például az internet áfája 5 százalékra mérséklődik –, miközben nőnek a nyugdíjak, és több forrás jut az ország védelmére is.

Hasonló tartalmaink:

2018-ban minimálbér 8 százalékkal, a szakmunkás minimálbér pedig 12 százalékkal emelkedik. Ez a korábbi emelésekkel együtt azt jelenti, hogy a minimálbér 2010-hez képest 88 százalékkal magasabb, a szakmunkás minimálbér pedig megduplázódik.

Folytatódnak az ágazati béremelési programok is, magasabb bérre számíthatnak a rendvédelem területén, a felsőoktatásban és az állami vállatoknál dolgozók is.

Tovább erősödik a családtámogatási rendszer. A gyermekvállalás után továbbra is adókedvezmény jár, januártól a kétgyermekesek már havi 35 ezer forintot tudnak leírni, miközben nő a gyed összege, és folytatódik az otthonteremtési program is, amely eddig már több mint 60 ezer magyar családnak nyújtott segítséget.

A nyugdíjkiegészítés, a nyugdíjprémium és a tízezer forintos Erzsébet-utalvány mellett januárban újra nőnek a nyugdíjak, ezúttal 3 százalékkal.

Csökken a munkaadók adója, ami megnyitja az utat további béremelések előtt, emellett csökken a kisvállalkozói adó, kisebbek lesznek a lakáskiadás terhei és több termék forgalmi adója is csökken, így például az internet áfája 5 százalékra mérséklődik, ami a legalacsonyabb lesz Európában.

A 2018-as költségvetésben 50 milliárd forinttal áll majd több rendelkezésre az illegális bevándorlás elleni küzdelemre, emellett a rendvédelmi dolgozók 2016-2019 között átlagosan 50 százalékos béremelést kapnak.

(MTI)

Címkék