Szilveszteri menekülők

Hiába figyelmeztettek az állatvédők, hiába volt szó róla a sajtóban, idén is kutyák százai menekültek pánikszerűen a szilveszteri petárda- és tűzijáték-durrogás elől. Sokan az autók kerekei alá rohantak, mások rettegve ugyan, de felbukkantak a környező utcákban. Voltak olyan kutyusok is, akik félelmükben vonatra “szálltak”. Érden sincs ez másképp: a Sirius Alapítványhoz szilveszter délutánja óta folyamatosan érkeznek a bejelentések az eltűnt állatokról. Az alapítvány elnökétől megtudtuk, hogyan tudjuk a leghatékonyabban megkeresni elszökött kedvencünket.

Hasonló tartalmaink:

“Az óév utolsó napján sajnos szokás szerint akadt dolguk a durrogástól-tűzijátéktól megijedő, elszökő kutyák miatt. Újdonság volt viszont, hogy több rettegő állat felkeveredett valamilyen vonatra. Pataki Gábor, az Állatmentő Liga vezetője ezt azzal magyarázta, hogy az állatok szinte pánikban menekülhettek, amikor a vonat elindult, ösztönlényként csak azt érzékelték, hogy távolodnak a zajtól. Csakhogy utána leszállni már nyilván nem tudtak. Szilveszter első vonatozó kutyája egy dunakeszi állat volt, szerencsére már két megálló után feltűnt, és a benne lévő chip adatai alapján a liga hamar hazajuttatta. Egy Bogi nevű puli viszont Érdről egészen a Déli pályaudvarig utazott. „Az érdi gazdi többször is visszakérdezett, mikor felhívtuk, nem akarta elhinni, hogy a kutyája Újpesten van” – mondta a liga vezetője. Itt van ugyanis a szervezet központja, alapesetben mindig megpróbálják maguk hazavinni a mentett állatokat, de az ünnep miatti ügyelet idején Bogiért a gazdi jött el.” írja a hvg.hu.

Az első hullámon már túl vagyunk, de sajnos továbbra is számíthatunk bejelentésekre – mondta az ÉrdMostnak Böjtös Andrea, a Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítvány elnöke, hozzátéve: sajnos, a szilveszteri tűzijátékozásra vonatkozó jogszabályokat nem tartják be a mulatozók, a durrogtatások már órákkal (van, ahol napokkal) korábban megkezdődtek, így sok kutya már azelőtt megszökött, hogy a gazda gondoskodhatott volna a kutyus biztonságos elhelyezéséről.

– 31-én már öt óra körül jöttek a bejelentések, hat órakor pedig két kutyát hoztak be. Szerencsére sikerült megtalálni a gazdájukat. Egy kölyökkutya is érkezett hozzánk, ő valószínűleg nem a petárdázás miatt kóborolt el. Elsején is két kutyust hoztak be – sorolta Andrea, hozzátéve: számtalan kérdés, bejelentés érkezik hozzájuk a szilveszterkor elkóborolt állatokkal kapcsolatban.

Az alapítvány elnöke a következőket tanácsolja a kutyájukat kereső gazdáknak:

- Vegyék fel a kapcsolatot a menhellyel.

- Kezdjék meg a keresést önállóan is, hiszen gyakori, hogy a kutya a környéken kóborol, és a szomszédos utcákban élők tudnak felvilágosítást nyújtani róla.

-  A közösségi oldalak ilyenkor nagy segítséget jelenthetnek: főleg az állatvédő szervezetek, speciális csoportok nagyon hatékonyak. A sok megosztásnak, figyelemnek köszönhetően valószínű, hogy találunk valakit, aki látta elkóborolt kedvencünket.

- Fontos ellenőriznünk, hogy aktuálisak-e a kutya chipjének adatai. Az oltási könyvben megtaláljuk a chip számát (ez egy tizenöt jegyű kód), aminek ismeretében az állatorvos utána tud nézni, helyesek-e a megadott adatok. Előfordulhat ugyanis, hogy a regisztrációt követően lakcímet, telefonszámot váltott a gazda.

- Végezetül: ne adjuk fel! Az elszökött kutya napokig rémült, bizonytalan lehet, kerüli az emberek közelségét. Két-három napba is telhet, mire emberek közelébe merészkedik.

Sajnos, az állatvédők azt tapasztalják: sok kutyát ütnek el ilyenkor az autók – Érden és környékén is történt a napokban több ilyen eset. Ezért is tartjuk olyan fontosnak a megelőzést – tette hozzá Böjtös Andrea, hangsúlyozva: nagyon sok állatbarát segítette ezekben a napokban a munkájukat, odafigyelve a kóborló kutyákra.

– Azt tapasztaljuk, hogy itt, Érden, az emberek nem mennek el a bajbajutott állatok mellett.  Vannak kutyák, akik be sem kerülnek a menhelyre, hanem a segítőkész önkénteseknek hála, épségben hazajutnak – zárta szavait.

Címkék