Nyissa az új évet egy jó cselekedettel, és adjon vért!

Több millióan vannak a világon, akik vért adnak, sőt, rendszeresen teszik ezt. Emberek milliói köszönhetik nekik az életüket, úgy, hogy közben nem is ismerik egymást. Tudta, hogy egyetlen véradó, egy alkalommal adott vérmennyisége akár három ember életét is megmentheti?  Most Ön is segíthet, januárban a környéken több véradást is szervez az Érdi Vöröskereszt.

Hasonló tartalmaink:

Janzsó Mónikával a Vöröskereszt területi vezetőjével beszélgetünk arról, hogy itt a térségben és Érden is számos helyszínen és időpontban várják a véradókat. Hallgassa meg!

Miért kell vér?

A vér a gyógyítás számos területén nélkülözhetetlen. Nemcsak műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez, hanem vérkészítményekhez is szükség van rá. A felhasználás szempontjából meghatározó a vércsoport. Ez lehet A, B, 0, vagy AB-s, és ezen belül Rh pozitív (ez a gyakoribb) vagy Rh negatív. Ennek a vérátömlesztésnél van fontos szerepe, hiszen a pácienseknek csoport-azonos vért kell kapniuk. A 0-s úgynevezett univerzális adó, aki mindenkinek adhat vért, az AB pedig az univerzális kapó, aki bármely más vércsoportba tartozó személytől kaphat. Előfordul, főleg nyáron, vagy több napos ünnepek után, hogy egy-egy vércsoportból átmenetileg csökken a készlet. Ilyenkor megtörténhet, hogy a tervezhető műtéteket el kell halasztani.

A véradás feltételei

  • 18 éves kornál idősebb, 65-nél fiatalabb életkor
  • kifogástalan egészség, amit a helyszínen elvégzett rövid orvosi vizsgálat is igazol
  • 50 kg-nál nagyobb testsúly
  • személyi okmányok, a TAJ- kártya, a lakcímkártya és a személyi igazolvány. Külföldi állampolgár esetén útlevél és a magyar TAJ-kártya kell
  • esetleges tetoválás és a testékszer készíttetését követően fél évnek kell eltelnie ahhoz, hogy valaki véradó lehessen

Aki vért ad, a saját egészségnek is használ ezzel, hisz a megelőző kötelező tesztek tulajdonképpen szűrővizsgálatok. Az Országos Vérellátó Intézetben ugyanis a levett véren minden alkalommal, még a rendszeres véradók esetében is elvégzik a kötelező teszteket, a HIV, a Hepatitis-B vírus, a Hepatitis-C vírus, a szifilisz vizsgálatot és a vércsoport meghatározást. Az egészséges vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér három beteg életén segíthet!

Egy tanulmány azt is megállapította, hogy a rendszeres véradókat, akik évente kétszer adnak vért, kevésbé sújtják a gyakori, népbetegségnek számító egészségügyi problémák is, mint például a szívinfarktus vagy a stroke.

A véradók többségét azonban sokkal inkább a jó szándék motiválja: az örömteli tudat, hogy adhat, segíthet, életet, életeket menthet.

Ráadásul maga a véradás is előnyös folyamatokat indít be a szervezetben. A levett 4-500 milliliternyi vérmennyiség arra ösztönzi a vérképző szerveket, csontvelőt, hogy új, friss vért, vörösvértesteket képezzen. A félévenkénti véradás egy olyan élettani láncolatot indít be, amelynek következtében a véradó vére, ezzel gyakorlatilag egész szervezete megújul. Ez napjainkban különös fontossággal bír, mert a káros környezeti hatások, és a megváltozott étkezési szokások révén szervezetünkbe egyre több szennyeződés kerül.

Jótettben a jutalma

A véradás menete a következő: Előkészületként regisztráció, adatlap és egészségügyi állapotra vonatkozó kérdőív kitöltése (nem hosszú), néhány pohár folyadék elfogyasztása, orvosi és laborvizsgálat. Ezt követi maga a tényleges véradás, ami leginkább egy, a megszokottnál kényelmesebb körülmények közt elvégzett, laborvizsgálathoz szükséges vérvételhez hasonlít. Miután a párnázott nyugágyhoz hasonló vérvételi ágyon elhelyezkedik a véradó, tizenöt perc alatt leveszik a vért. Az egyetlen kellemetlenség a pillanatnyi, apró tűszúrás. Befejezésként még pár perc pihenő az ágyon, és kész is!

 

Címkék