Edző leszek! Példakép leszek!

Neves sportvezetők és edzők tartottak konferenciát az edzői szakmáról az ÉRD Arénában. A Magyar Edzők Társasága (MET) által életrehívott rendezvényen Érd egyesületeinek számos szakvezetője figyelemmel követte az előadásokat.

Hasonló tartalmaink:

Schmitt Pál, korábbi köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, korábbi olimpiai bajnoki, illetve dr. Kárpáti György, a Nemzet Sportolója, háromszoros olimpiai bajnok nem tudott részt venni a rendezvényen, melyet T. Mészáros András, Érd Megyei Jogú Város polgármestere és dr. Aradszki András, a térség országgyűlési képviselője, energiaügyi államtitkár, korábbi kosárlabdázó nyitott meg.

T. Mészáros András beszédében elmondta, Érden komolyan veszik a sportot, sok sportesemény történik a városban, s sok élsportolója van a városnak. Fontosnak tartva, hogy a fiatalok minőségi edzést kapjanak, ezáltal eredményesek legyenek, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy az edzők is megfelelő képzést kapjanak.

IMG_0145Dr. Aradszki András, országgyűlési képviselő hangsúlyozta, azért fontos, az Edző leszek! program, mert a magyar sport akkor marad hagyományához hű, és akkor tudja magas szinten szórakoztatni az országot, ha megfelelő szintű és nagy tudású edzőkkel rendelkezik. Az energiaügyi államtitkár aláhúzta, a mozgalomnak arról is kell szólni, hogy az edzőnek nem csak a sportra kell tanítania a gyermekeket.

– A jó edző sokszor apapótló, sokszor tanárpótló, sokszor közösségbe bevonzó erő, sokszor példakép! – jelentette ki dr. Aradszki András.

A köszöntők után először Mórás Zsolt, önkormányzati képviselő, a Sport- és Ifjúsági Bizottság elnöke mutatta be Érd Megyei Jogú Város sportkoncepcióját, a helyi sportinfrastruktúrát, a közeljövő fejlesztéseit, illetve a támogatási rendszert.

Majd Schmitt Pál helyett Kiss Norbert, korábbi sportért felelős helyettes államtitkár tartott előadást a modern technika vívmányairól, amelyek hasznosak lehetnek az edzők életében és a versenyzők/csapatok felkészítésében.

Harmadik előadóként pedig a magyarok századik olimpiai bajnoki címét szerző dr. Hegedűs Csaba mesélte el, hogyan jutott el Sárvárról, nehéz sorsú gyermekként a birkózó olimpiai bajnoki címig, majd ezt követően „Mr. Tus” (hiszen az 1971-es világbajnokságon minden meccsét tussal nyerte) tizenegy évig volt szövetségi kapitány, végül a birkózószövetség elnöke lett – ezt az időszakot foglalta össze, kiemelve, hogy élete három periódusa közül leginkább a középsőt, azaz az edzői szerepet választaná. De beszélt arról is, hogyan jutott el abból, hogy „Szeretnék olimpiai bajnok lenni”, addig, hogy „Olimpiai bajnok akarok lenni!”

IMG_0109Hegedűs Csaba után Köpf Károly, a MET érdi titkára tartott előadásában az edzők társadalmi szerepéről beszélt, hangsúlyozva, hogy az edzői szakma rendkívül népszerű Európában, hiszen kilencmillió edző van kontinensünkön, emellett beszélt az edzők feladatairól, hiszen az utánpótlásban, a profik között, illetve a csapat és egyéni sportágakban is más-más feladatokat kell ellátniuk az edzőknek.

Utolsó előadóként Király István, a MET elnökségi tagja, kick-boksz mesteredző, az Európai Kick-Box Szövetség alelnöke tartott beszédet a sport szerepéről a szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok életében.

Végezetül a résztvevők betekintést nyerhettek az Érdi Spartacus SC edzője, Südi Gábor ovibirkózó csapatának tréningjébe, majd az ÉRD női kézilabda együttes ifi csapatának edzésébe, melyet Maurer Szandra vezetett.

Címkék