Felsőoktatás: február közepéig lehet jelentkezni

Február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben  induló alap- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre. A felvételizők legfeljebb hat helyet (hármat díjmentesen) jelölhetnek meg az E-felvételiben a 2018. február 15-i jelentkezési határidőig.

Hasonló tartalmaink:

A jelentkezők a felsőoktatási felvételi eljárás menetéről és a meghirdetett képzésekről az eljárás hivatalos honlapján, a felvi.hu oldalon közzétett Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban találnak részletes információkat. A tájékoztató tartalmazza a képzések meghirdetéseit, az aktuális szabályokat, a pontszámítási módszereket és az érvényes jelentkezéshez szükséges minden további tudnivalót.

A jelentkezők kizárólag a felvi.hu honlapról elérhető E-felvételi rendszerén keresztül nyújthatják be jelentkezésüket; a felsőoktatásba történő jelentkezés online felülete a jelentkezési határidőig folyamatosan elérhető. A végleges jelentkezéseket legkésőbb 2018. február 15-én éjfélig lehet rögzíteni, a hitelesítés határideje 2017. február 20.; legegyszerűbb módja az Ügyfélkapuval történő hitelesítés.

A jelentkezők a felvételiben legfeljebb hat jelentkezési helyet jelölhetnek meg, ebből hármat díjmentesen. Ezen felül további három hely jelölhető meg, amelyekért egyenként 2000-2000 forint kiegészítő díjat kell fizetniük a jelentkezéskor. Egy jelentkezési helyre történő jelentkezésnek számít, ha valaki ugyanazon jelentkezési hely mindkét finanszírozási formáját megjelöli, azaz ha az intézmény, a kar, a szak, a képzési szint, a munkarend, a képzés helye és nyelve is azonos, csak a finanszírozási forma tér el. Ezeket külön sorban kell feltüntetni, tehát a jelentkezéskor maximum tizenkét sor tölthető ki.

A pontszámítás alap- és osztatlan képzésen, valamint felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik: a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken legfeljebb 100 többletpont kapható. Mesterképzésen legfeljebb 100 pont szerezhető, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a felvi.hu honlapon. A jogszabályi minimum ponthatár változatlan: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzéseknél pedig 50 pont. A felsorolt ponthatárok alatt teljesítő jelentkezők nem vehetők fel a felsőoktatásba. A ponthatárokat várhatóan 2018. július 25-én hirdetik ki.

(Oktatási Hivatal)

Címkék