A vitrinben az “angol beteg” és a Szojuz-36

Ami mellett élünk, amellett hajlamosak vagyunk elsétálni. Így vagyunk mi, érdiek is a Földrajzi Múzeummal, amibe, tegyük a kezünket a szívünkre, ki tudja, mikor tévedtünk be utoljára -, amikor éppen nem gyereknapra vagy koncertre mentünk. Pedig van itt egy sor érdekes kiállítás, ami megérné, hogy végigjárjuk őket. 

Hasonló tartalmaink:

Itt látható ugyanis Magyarországon egyedülálló módon csaknem hetven magyar vándor, világjáró a Magyar utazók, földrajzi felfedezők című kiállításon. Nemcsak életrajzukat, földrajzi felfedezéseiket ismerhetjük meg a leírásokból, de sokuk esetében személyes tárgyaik vagy éppen gyűjtéseik hozzák testközelbe a kiállítást.

Megtekinthetjük itt például az iszlám világkutatója, Germanus Gyula kézzel írt török-magyar szótárát. Továbbhaladva egy parafa sisakra bukkanunk, amiben Almásy László talált rá a Líbiai-sivatagban arra az oázisra, ami Afrika utolsó fel nem tárt vidéke volt. Farkas Bertalanhoz érve helyt kaptak a Szojuz-36 fedélzetén használt eszközök. Sőt, az is kiderül a gyűjteményből, hogy ki az a pár éve még a tömegmédiában tevékenykedő, jól ismert meteorológus, aki megjárta az Antarktiszt is.

A nagy nevek mellett a nagyobb közönség számára ismeretlenebb felfedezőkkel is találkozhatunk. A fiatalon elhunyt Vedres Lászlóval például, a „csónakos világjáróval”, vagy a II. világháborúban a japánok által brutálisan kivégzett Molnár Mária misszionáriussal.

Amíg a felnőttek végigböngészik a kiállítást, a hatalmas forgó földgömb, az interaktív térkép, az utazók gyűjtéseiből származó állatok és a gyereksarok nem hagyja unatkozni a kisebbeket sem.

 

Címkék