Továbbra is átlagon felül teljesít a rendelő

Az országos átlagnál magasabb a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény szakmai színvonala a tavalyi évi beszámoló szerint, ezt a páciensek visszajelzései is alátámasztották, akik főleg a Rehabilitációs Osztályt dicsérték. Persze itt sem minden rózsaszínű és voltak, akik kritikával éltek, ők a munkatársak stílusára, az elérhetőségre, illetve a hosszú várakozási időre panaszkodtak. Ez utóbbit a szakember hiány okozza, amelyet folyamatosan igyekszik orvosolni a szakmai vezetés.

Hasonló tartalmaink:

A Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény jelenleg is hazánk egyik legszélesebb spektrummal rendelkező járóbeteg szakellátó intézménye. Összesen 35 féle szakorvosi rendelés működtetésére van engedélye. A korábban szünetelő rendelések közül 2017-ben sikerült újraindítani az angiológiát, azonban szakorvoshiány miatt a gyermek neurológia és az addiktológia működtetését továbbra is kénytelenek szüneteltetni. Annak ellenére, hogy elegendő szakorvos van a Fül-orr-gégészeten, a betegek igénye miatt Kovács főorvos asszony rendelései túlzsúfoltak maradtak, előfordul két-három órás várakozási idő. Orvoshiány miatt 2017-ben sem sikerült megoldani a 2. bőrgyógyászati rendelés újraindítását, és a Szemészet is csak kisebb óraszámban tudott rendelni. Továbbra is gondot jelent az intézmény számára a nőgyógyászok hiánya, ahol az egyik kolléga váratlan halála növelte a szakorvoshiányt. Változatlanul problémát jelent a szájsebészet túlterheltsége, ugyanis ilyen szakrendelés Budapest és Dunaújváros között csak Érden van. A nem szakorvosi rendelés közül szakemberhiány miatt szünetelt tavaly a logopédiai ellátás.

2017-ben a járóbeteg szakellátás keretében, a Laboratóriumi vizsgálatokat is figyelembe véve, 325.503 orvos-beteg találkozás történt. Ez 4,1 %-kal kevesebb, mint az előző évi adat. Ennek a jelenségnek főleg az az oka, hogy 2017-ben két orvos elhuny és egy pedig külföldre távozott. Az ő állásukat csak részben sikerült betölteni. A fogászati szakellátás forgalma azonban tovább nőtt, 8,1 százalékkal. A három fogászati szakrendelésen (Fogszabályozás, Fogászati Röntgen és Szájsebészet) összesen 15.982 beteget láttak el, a 2016. évi 14.817 beteggel szemben.

Az egynapos sebészeten 2017-ben 1.460 beteget operáltak meg, az osztály teljes kihasználtsággal működik. A legtöbben tavaly is szürkehályog-műtétre érkeztek. A második legjelentősebb csoportot az ortopédia és kézsebészeti beavatkozásokat igénybe vevők jelentették, de fontos volt az általános sebészeti és a fül-orr-gégészeti profil is. A szolgáltatást a jövőben szeretnénk bővíteni nőgyógyászati és az urológiai területtel.

A Rehabilitációs Osztályon a járóbeteg ellátás keretében 26.845 orvos-beteg, ill. szakdolgozó-beteg találkozás alkalmával összesen 80 263 beavatkozást végeztek tavaly. A Rehabilitációs Osztályon új terápiás módszereket vezettek be, amik nagyon kedveltek a betegek körében. Ezek közül a nyirokmasszázst a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő finanszírozza, a lökéshullám-terápia viszont nem szerepel a közfinanszírozott beavatkozások között, ezért a betegeknek fizetniük kell érte.

A Kúraszerű Infúziós Részlegen 314 beteg részesült infúziós kúrában, akik összesen 1.487 kezelést kaptak. 2017-ben a Foglalkozás Egészségügyi Szakrendelésen 3.484 munkaalkalmassági vizsgálat történt. A Sportorvosi Rendelésének óraszámát pedig az önkormányzat engedélyével heti 8 órára emelték. A rendelésen 3.383 fő alkalmassági vizsgálatát végeztek el, ami 13,5 %-kal több mint az előző évi adat. Ezen kívül 61 alkalmi vizsgálatra (Balaton átúszás előtt) és a Bozsik Program keretében pedig 642 óvodás alkalmassági vizsgálatra került sor. A rendelőn kívüli gyermekvizsgálatok száma megközelíti a kétezer-ötszázat. A korábban sok panaszt okozó őszi és a télvégi zsúfoltságot részben az alkalmassági vizsgálatok ütemezésével, részben a külső helyszíneken végzett vizsgálatok bevezetésével sikerült megszűntetni. A vizsgált sportolóknak több mint 85 %-a volt érdi és Érd környéki lakos.

Folytatódott a tavalyi évben az ÁNTSZ által koordinált mammográfiai szűrés. Az első és második behívás után a megjelenési arány 34 % volt, ugyanakkor eredményes, mivel 14 esetben diagnosztizáltak panaszmentes hölgyeknél rosszindulatú melldaganatot.

A Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény diagnosztikus egységei az átlagos rendelőintézeti színvonalnál jobban felszereltek, és különösen a Laboratórium az, ami igen széles vizsgálati palettával rendelkezik. Az önkormányzat által biztosított 30 millió forintos műszeralap segítségével, a készülékekre így megköthető teljes körű garancia megteremtette a Röntgen Osztály biztonságos működésének feltételét.

Az érdi rendelő nagy gondot fordít a higiéniára, tavaly 26 alkalommal végeztek ellenőrzést az osztályokon. Ennek során 17 mikrobiológiai és 10 vérnyomkimutató vizsgálat történt. Ennek köszönhetően mind az akut szövődmények, mind pedig a sebfertőzések aránya igen alacsony volt intézetünkben. Az influenzajárvány miatt intézkedési tervet készítettek, ezzel sikerült megelőzni a betegség dolgozók közötti terjedését. A legionella fertőzések kiküszöbölésére havonta hősokkot végznek a vízvezetékrendszerben, melynek eredményességét laboratóriumi vizsgálatokkal igazolják.

A munkatársak fluktuációja az Intézetben az országos átlag alatt van. Tavaly 22 fő távozott, akiknek a többségét sikerült pótolni, mert 23 új dolgozót vettek fel. Az orvosok közül két fő PhD minősítéssel rendelkezik. A nem orvos egészségügyi dolgozók között 4 diplomás ápoló és 9 egyéb felsőfokú végzettségű van. Az utóbbiak megoszlása 1 biológus, 1 kémikus, 2 pszichológus és 5 főiskolai végzettségű gyógytornász. A védőnői tevékenységet 26 főiskolát végzett védőnő látja el. Az intézmény vezetésében valamint a gazdasági szervezetben 4 egyetemi és 3 főiskolai végzettségű munkatárs dolgozik.

A Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény küldetésének tekinti, hogy az ellátási terület önkormányzataival együttműködve segítse a betegek testi-lelki egészségének megőrzését. Ennek jegyében az intézmény munkatársai részt vesznek minden olyan társadalmi eseményen, aminek bármilyen egészségügyi vonatkozása van.

(Érdi Újság)

***

 Tízévnyi magas szakmai színvonalú munkát követően január 31-én nyugdíjba vonult Dr. Kőszegi Gábor, a Dr. Romics László Egészségügyi Központ főigazgatója. A város közgyűlése ezért tavaly decemberben pályázatot írt ki az intézmény vezetői állására, amelyre a közgazdász végzettségű egészségügyi szakmenedzser, Bárány Zsolt adott be jelentkezést. A váci kórház korábbi igazgatóját egyhangúlag támogatták a képviselők. Az új főigazgatót február 1-jei hatállyal nevezték ki. Bárány Zsolt az ÉrdMost-hunak elmondta, hogy 1997 óta dolgozik vezetőként az egészségügyben. Családjával 2009 óta él Érden. Munkatapasztalatáról elmondta, hogy 13 évig dolgozott a versenyszférában vezető beosztásban a Johnson & Johnson nevű amerikai cégnél. Korábban vezette a Jávorszky Ödön Városi Kórházat, legutóbb pedig a Pesterzsébeti Humán Szolgáltatások Intézménye igazgatója volt.

 

 

Címkék