Nyelvében él…

Szerda délután rendezték a Kazinczy Szép Magyar Beszéd országos verseny városi fordulóját a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban. A megmérettetésen két korcsoportban 28-an indultak; a hetedik-nyolcadikosok közül idén is továbbjutott egy diák, aki Érdet képviseli majd az áprilisi regionális fordulóban.

Hasonló tartalmaink:

Péchy Blanka színművésznő 1960-ban tett alapítványa indította el a Kazinczy Szép Magyar Beszéd versenyt, ami közel ötven éve töretlenül népszerű a nagyobb diákok körében. A városi-területi megmérettetésre – amit a Csuka Zoltán Városi Könyvtár rendez évek óta – az iskolákban lebonyolított versenyeken legjobb eredményt elért tanulói indultak; az 5-6-os korcsoportban 16-an, a 7-8-osban pedig 12-en. Ez utóbbiak közül került ki az a győztes, aki továbbjutott a regionális fordulóba, amit a Dunától nyugatra eső megyék és Budapest tanulóinak áprilisban rendeznek majd Balatonbogláron. Mint Kondriné Varga Kornélia gyermekkönyvtárostól megtudtuk: aki az elmúlt hat évben továbbjutott Érdről a regionális fordulóba, az onnan is szép eredménnyel tért haza.

A gyerekek egy szabadon választott és egy kötelező szöveget olvastak fel a zsűri előtt, amely idén Szalma Borkának, a Kőrösi iskola nyolcadikos diákjának ítélte az első díjat. Mint Borka érdeklődésünkre elmondta, ötödikes kora óta vesz részt ezen a versenyen, és nagyon szeret olvasni.

A legjobbak jutalomkönyvvel, a többiek elismerő oklevéllel térhettek haza a Szép Magyar Beszéd versenyről, ami valójában nem egy egyszerű „felolvasás” – mint Málnási-Szász Myrtill zsűrielnök, a Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnázium és Gimnázium igazgatója hangsúlyozta: a fiatalok sok szöveget olvasnak, értelmeznek a felkészülés során, átérzik anyanyelvük szépségét, erősödik a nemzettudatuk, szövegértésük, önbizalmuk és kitartásuk – a versenyre való felkészülés tehát komplex módon fejleszti személyiségüket, készségeiket, túlmutatva a tanórai kereteken.

A 2018. évi Kazinczy Szép Magyar Beszéd verseny városi-területi eredményei:

5-6. évfolyam:
I. helyezést ért el:
Rubus Réka 5. osztályos tanuló, Zimándy Ignác Általános Iskola (Törökbálint)

II. helyezést ért el:
Szalma Bertalan 5. osztályos tanuló, Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola (Érd)

III. helyezést ért el:
Bass Borbála Janka 6. osztályos tanuló, Andreetti Károly Általános és Művészeti Iskola (Sóskút)

Dicséretben részesült:
Pentz Marcell 5. osztályos tanuló, Bálint Márton Általános Iskola és Középiskola (Törökbálint)
7-8. évfolyam:
I. helyezést ért el:
Szalma Borka 8. osztályos tanuló, Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola (Érd)

II. helyezést ért el:
Valernovics Ágnes 8. osztályos tanuló, Zimándy Ignác Általános Iskola (Törökbálint)

III. helyezést ért el:
Gyárfás Helga 7. osztályos tanuló, Andreetti Károly Általános és Művészeti Iskola (Sóskút)

Dicséretben részesült:
Lévai Olivér 7. osztályos tanuló, Vörösmarty Mihály Gimnázium (Érd)

 

 

Címkék