Válogatott labdarúgó az Érdi VSE női csapatainak élén

A magyar női labdarúgó-válogatott első hivatalos mérkőzésének résztvevője, a huszonegyszeres válogatott Lovász Gyöngyi egyengeti a Pest megyei ¾ pályás bajnokság Nyugati csoportjában szereplő Érdi VSE felnőtt női csapatának, illetve az U16-os első osztályú bajnokság Északnyugati csoportjában szereplő korosztályos gárda útját a jövőben – számolt be róla hivatalos oldalán a klub.

Hasonló tartalmaink:

Lovász Gyöngyi öt fiútestvére (összesen nyolcan vannak testvérek) társaságában nőtt fel, így a grundon korán megismerkedett a labdarúgással. Ezt követően 1978-ban, húsz évesen feljött Budapestre, ahol a Feminánál kezdte pályafutását, ahonnan egy évvel később a László Kórházhoz igazolt. Utóbbival 1984 és 1989 között háromszor lett magyar bajnok, egyszer bronzérmes (valójában négyszer lett bajnok, de az első nem volt hivatalos).

Sőt, időközben kezdőként pályára lépett a női válogatott első hivatalos mérkőzésén, s a továbbiakban húsz alkalommal öltötte magára a címeres mezt, ezek alatt a spanyolok elleni két Európa-bajnoki selejtezőn kétszer is győztes gólt szerzett, továbbá még négyszer volt eredményes piros-fehér-zöld szerelésben.

Ezt követően Németországba, a Grün-Weiss Brauweilerhez igazolt, ahol német bajnok, kétszeres ezüstérmes, bronzérmes lett, míg a Német Kupát háromszor hódította el.

– Ez féli igaz, félig nem, mert két Bundesliga volt, az északi és a déli, mi az északit nyertük meg, a döntőben viszont háromszor kaptunk ki – mondta az erdivse.hu-nak Lovász Gyöngyi, aki tíz évet töltött Németországban, melyből hetet az első osztályban húzott le, míg a többit levezetésképpen a Brauweiler második csapatánál, s már elkezdett edzősködni is.

2000-ben Diósdra költözött, a László Kórháznál edzőként tevékenykedett és megszerezte a B-licences képesítést.

– Akkor ment el a szponzor, így a Népstadion parkban edzettünk, volt hat labdánk és néhány bólyánk, így sikerült edzenünk a bajnokságra… – elevenítette fel a magyarországi edzői pályafutását az 58 éves Lovász Gyöngyi, aki a Magyar Labdarúgó Szövetség Női Bizottságának is tagja.

Az Érdi VSE-vel Macsotay Tibor révén került kapcsolatba, hiszen az Érdi Polgárőrség vezetője korábban a László Kórház női csapatánál is tevékenykedett.

Lovász Gyöngyi az elmúlt hetekben megfigyelte a felnőtt és az U16-os csapatokat, s hogy milyenek a benyomásai?

– Azt tapasztaltam, hogy szorgalmasan edzenek, lelkesek, ügyesek. Több idősebb játékos van, aki át tudja adni a rutint a fiatalabbaknak. Elnök úr azt mondta, hogy szeretnék komolyabban venni a női labdarúgást itt Érden és minél több utánpótláscsapatot is indítanának, a végső cél pedig, hogy minél jobb eredményt érjünk el, esetleg egy NB II-es, majd egy NB I-es csapatot alakítani, vagy olyan játékosokat kinevelni, akik akár a válogatott szintig is eljutnak – vázolta fel a terveket a női szakág vezetője.

– Huszonkét évig benne voltam a női labdarúgásban, ezt a tapasztalatomat szeretném átadni a fiatalságnak – jegyezte meg.

Az új szakágvezető mellett a felnőtt női csapatot továbbra is Takács György, az U16-os lányokét ifjabb Novák Ferenc vezeti. Utóbbi munkáját segédedzőként Suha Zoltán segíti a jövőben.

Címkék