Intenzív havazásra készülhetünk

Figyelmeztető előrejelzést adott ki a mára több megyére (köztük Pestre is) az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mint írják, szerda éjfélig folytatódik a csapadékos idő az országban, várhatóan a szerda délutáni óráktól csökkenő intenzitással és kisebb területen.

Hasonló tartalmaink:

Ma estig a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében síkvidéken 2-5 cm, a nyugati megyékben 5 cm feletti hó hullhat, szerda reggelig további 2-5 cm hó várható. Szerda délelőttől – jelenlegi számítások szerint – a Dunántúl nyugati részeinek kivételével egyre nagyobb területen 0 fok felett alakul a hőmérséklet síkvidéken, így a hó gyarapodása síkvidéken egyre kisebb területen lesz jellemző. Várhatóan szerda reggeltől éjfélig elsősorban a Dunántúl nyugati megyéiben lehet említésre méltó hógyarapodás (lepel-5 cm), ezen belül elsősorban Zala és Veszprém megyében valószínű 2-5 cm körüli vagy akár efeletti megmaradó hó kisebb területen, az ország más részein elsősorban a Dunántúlon és északon síkvidéken inkább lepel-2 cm körüli időszakosan megmaradó, akkumulálódó friss hó valószínű.

Szerda éjfélig 300-350 méter felett általában 10 cm feletti, nyugaton 15 cm feletti hó valószínű – írja a met.hu.

A Magyar Távirati Iroda tudósítása szerint a rendkívüli időjárás miatt kedd reggel nyolc órakor megkezdte működését az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) országos törzse és az érintett megyei főkapitányságok csapatszolgálati törzse.

Lakatos Tibor ezredes, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közrendvédelmi Főosztályának vezetője elmondta: a törzsek teendője a havazással kapcsolatos rendőri feladatok koordinálása, mivel a következő két napban intenzív havazás várható a dunántúli megyékben.

Jelezte: eddig csak a 82-es úton kellett korlátozni a 7,5 tonnánál nehezebb járművek forgalmát, ugyanakkor Vasban a hó már megnehezítette a közlekedést, Zalában és Somogyban pedig nagyon intenzív a havazás és az előrejelzések szerint hosszan tart majd.

Jelenleg az országban nincsen olyan helyzet, amely komolyabb rendőri beavatkozást igényelne – jelentette ki, hozzátéve, az intézkedések célja, hogy a helyzetet rosszabbra fordulása esetén is kezelni tudják – írja az MTI.

Címkék