Helyi adók: a napokban postázzák az értesítőket

Március elsejével megkezdődött a gépjármű-, építmény- és telekadóval, valamint a helyi iparűzési adóval kapcsolatos folyószámla-értesítők kézbesítése: az adózóknak március 9-éig meg kell kapniuk a leveleket – értesült az ÉrdMost. A fizetési határidő március 19-e, a március 16-ára eső pihenőnap, és az azt követő hétvége miatt.

Hasonló tartalmaink:

A jogszabály szerint évente két részletben kellene megfizetniük a helyi és átengedett adókat a lakosoknak. Az érdi önkormányzat az építmény- és telekadóban negyedéves fizetési lehetőséget biztosít, hogy a lakosságra ne háruljon egyszerre akkora teher. A gépjárműadó tekintetében nincs ilyen könnyítés, azt évente két alkalommal  kell befizetniük az autósoknak.

Van még egy kötelezettség, amit márciusban kell bevallani és befizetni: ez a talajterhelési díj – ami a csatornára rá nem kötött ingatlanok tulajdonosaira nézve kötelező –, ennek határideje továbbra is március 31.

Aki nem kapja meg az értesítőt március 9-ig, az adócsoport ügyintézőihez fordulhat.

Azok a magánszemélyek, akiknek a megélhetését súlyosan veszélyezteti az adók megfizetése, kérhetik az őket terhelő adótartozás mérséklését vagy elengedését, illetve részletfizetést is igényelhetnek. A könnyítés feltételeiről az önkormányzat honlapján olvashatnak. Itt megtalálhatók a szükséges nyomtatványok is.

(Képünk illusztráció)

 

Címkék